Címlap » 2020 május 30-tól változik az eseti légtér igénylésének rendje

2020 május 30-tól változik az eseti légtér igénylésének rendje

Tájékoztást adott ki a  Honvédelmi Minisztérium, hogy a korábbi tájékoztatásnak megfelelően – a katonai légügyi hatósághoz benyújtott, eseti légtér kijelölésére irányuló kérelmek vonatkozásában az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogrammal kitölthető űrlapot vezetett be. Az elektronikus űrlap bevezetésével egyidejűleg változott a postai úton benyújtható űrlap is. 

A nyomtatványok a HM Állami Légügyi Főosztály weboldalának Dokumentumok aloldalán érhetőek el, az elektronikus űrlap innen**, a postai úton benyújtható kérelem innen tölthető le.

Az elektronikus űrlap beépített kitöltési útmutatóval nem rendelkezik, az külön dokumentumként innen tölthető le, mely egyidejűleg a postai úton benyújtható kérelem kitöltési útmutatója is.

Az ÁNYK keretprogrammal* (letölthető innen) kitöltött kérelem elektronikus úton a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (központi rendszer, KR) útján nyújtható be a katonai légügyi hatósághoz, melyhez Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz (KÜNY) kapcsolódó (korábbi elnevezésén Ügyfélkapus) tárhely, Hivatali Kapu, illetve Cégkapu szükséges. Az eseti légtér kijelölésére irányuló kérelem a hatóság elektronikus levelezési (e-mail) címére alapesetben nem nyújtható be.  A minimálisan előírt 30 nap helyett javasolt a kérelmet 45-60 nappal a tervezett igénybevétel előtt benyújtani. Az indokolatlanul korán benyújtott kérelmeket azonban a hatóság elutasíthatja, ha a kérelmezett légtér-igénybevétel légiközlekedésre gyakorolt hatása nem állapítható meg. Elektronikusan benyújtott kérelem esetében a benyújtás ideje a Honvédelmi Minisztérium által küldött Befogadási értesítőben megadott befogadás napja. Postai úton benyújtott kérelem esetén a benyújtás ideje a Honvédelmi Minisztériumhoz történő beérkezés napja.

* Amennyiben a gépen nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő, akkor először telepíteni kell a JAVA futtatókörnyezetet.
** A cikk publikálását követően frissült az elektronikus űrlap 2020.05.05-én, a link már erre hivatkozik
 

 

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook