Címlap » Átmenetileg a DOE Modellreptér programja felfüggesztésre kerül

Átmenetileg a DOE Modellreptér programja felfüggesztésre kerül

Tisztelt Tagság, Kedves Modellező Barátaink!
 
Szomorú kötelességemnek kell eleget tennem, azzal, hogy közöljem átmenetileg a Modell Repülőtér programunkat mely több mint fél évtizede üzemel, felfüggesztjük. Bizonyára többen tudjátok, ebben a programban segítettük modellező társainkat a jogszerű légtérhasználathoz. Ezzel segítve az RC repülés tagjait az önképzéshez és a gyakorláshoz.
 
A megváltozott szabályozási környezetben az éves fenttartási költség 4.3 millió Forint lenne a heti 9000.- Forintos eseti légtérrel.
 
Az alábbi helyszínek havi/30 nap DOE költségre számítva egyenként 57.590Ft-ba kerülnek. Ezek igénylik a légiforgalmi szolgáltató véleményét, a biztonsági felmérés meglétét, valamint az új szabályozás értelmében a 9000Ft Igazgatási, szolgáltatási díjat/kérelem (ebből legalább 4 kell). Egy kérelem 7 napos intervallumra adható be!
• Budapest, Városkapu utca (M3 VRCC) – jellemzően multikopterek és FPV repülők vegyesen
• Budapest, Belsőmajor (Laktanya) – jellemzően FPV Race gépek
• Tahitótfalu, DKR (Dunakanyari repülősök) - jellemzően gyönyörű scale modell repülők, elenyészően multikopterek
• Tököl dél – jellemzően multikopterek, elenyészően habgépek
• Mátyásföldi modellreptér (MMBK) – vegyes gépek, de jellemzően repülők (jelenleg tervezett belépés fázisában áll)
 
Az alábbi helyszínek havi/30 nap DOE költségre számítva egyenként 36.000Ft-ba kerülnek. Ezek csak az új szabályozás értelmében a 9000Ft Igazgatási, szolgáltatási díjat igénylik kérelmenként (ebből legalább 4 kell). Egy kérelem 7 napos intervallumra adható be!
• Solymári DOE légtér (Multikopteres gyakorlóterület)
• Zichyújfalui FPV légtér (Közben kikerült a DOE ügyintézése alól, de a szemléltetés kedvéért mint volt DOE légtér szerepeltetjük)
 
Összesítve tehát, ha mindent számolunk akkor 7 eseti légtér havi szinten hozzávetőlegesen 360.000 Ft, míg ez éves szinten szintén hozzávetőlegesen 4.500.000 Ft a jelenlegi jogi környezet szerint.
Csak az Igazgatási, szolgáltatási díj bevezetésével a korábbiakhoz képest hozzávetőlegesen több mint hárommillió Forinttal többe kerül(ne) a helyszínek eseti légtereinek éves szintű fenntartása az Egyesület számára, a fenti adatokat figyelembe véve.
Zichyújfalu és Mátyásföld kivételével 2021. április 29-ig van érvényes Eseti légtérhatározatunk.
 
Állásfoglalást telefonon kaptunk a Légügyi Hatóság RPAS osztályvezetőjétől, miszerint bár a civil szervezetek illeték mentesek az igazgatási szolgáltatási díjak alól nem mentesülnek.
 
Hétfői napon kérvényezni fogom a hatóságnál, hogy tegyenek kivételt, mivel ez a program kiemelten közhasznú, hiszen kijelölt helyen tulajdonképpen ellenőrzött keretek között lehet(ne) önképzést végrehajtani.
Pozitív elbírálás esetén természetesen azonnal újraindítjuk a programot.
 
Tisztelettel:
Pál Károly
Elnök

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook