Címlap » cpt Szilvási Zoltán az SzTE Mentő Heliport vezetőjének levele hozzánk, irányunkba

cpt Szilvási Zoltán az SzTE Mentő Heliport vezetőjének levele hozzánk, irányunkba

Tisztelt Tagság, Táv Pilóták!
A tegnapi napon közzétettem egy írást egy társunk esetével kapcsolatban. A posztot követően egy óra sem telt el és kaptam egy levelet a szegedi heliport parancsnokától. Ma pedig hosszan egyeztettünk telefonon. Az egyeztetés nagyon szívélyes hangvételben zajlott. Szilvási Parancsnok Úr megszólítva érezte magát hiszen a már említett esemény nagyon közel történt a leszelló helyhez. Úgy döntött szeretne a drónos közösséggel megosztani pár gondolatot a saját területéről és tapasztalatairól. Mit jelent ez számunkra? A drónok (UAS-ok) új szereplői a légiközlekedésnek és a hozzá tartozó szabályzásnak, kultúrának. Most először nyitott felénk a légiközlekedés egy fontos szereplőjének képviselője ezzel elismerve a drónok helyét a  légiközlekedésben. Megegyeztünk, hogy más szereplőket is bevonunk a párbeszédbe segítve ezzel a drónos társadalmat a jogszerű biztonságos repülésben. Kérek mindenkit, hogy kellő tisztelettel áljon a Parancsnok Úr irásához. Fontos lépés ez az egyesület céljainak eléréséhez.
 
Üdvözlettel:
Pál Károly
Elnök
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Tisztelt Drón Pilóták!
 
Mi történik velünk , ha szembejött egy autó a 4-esen, vagy nagymamánkkal, ha infarktust kap az otthonában, egy kis faluban?
A helikopteres légimentők évente több ezer ilyen beteg életét mentik meg, és gyógyulásához járulnak hozzá Magyarországon.
Ehhez szükséges, hogy a világszínvonalon ellátott beteget mihamarabb a kórházba is juttassák, ehhez pedig elengedhetetlen a kórházi mentő heliportok profi működése.
Hogy jönnek ehhez a drónok?
Ha egy drón – akármilyen okból- rossz időben van rossz helyen, például a mentőheliport közelében, abból két baj származhat:
A nyilvánvalóbb, ha a drón és a helikopter találkozik. Sajnos ez a találkozás mindkét fél számára végzetes lehet: a drónt nem kell részleteznem, de a helikopter és a benne ülők/fekvők oldaláról a helyzet:
Ha a főrotorlapátot találja el, és az megsérül, a helikopter végzetesen berezonálhat. Ha a farokrotorba kerül bele, a helikopter irányíthatatlanná válhat. Ha az igen vékony szélvédő plexit találja meg, azt betörve a személyzetet találja el akár 250km/h relatív sebességgel.
Ha (szerencsésen) nem találkoznak közvetlenül, de a heliport személyzete észleli a közelben repülő drónt, a pilóta, biztonságuk érdekében, továbbrepül a súlyos, életveszélyes állapotú beteggel, aki jóval később kerül a kórházi ellátásra emiatt, és közben......... ugye értitek?
Az ilyen esetek megelőzésére a drón üzemeltetője akkor kaphat hatósági  engedélyt a heliport közelében drónrepülésre, ha vállalja, hogy a repülés megkezdése előtt a légimentő koordinátornak telefonon jelzi a tevékenység megkezdését és befejezésé, továbbá, elérhető lesz mobiltelefonon a repülés időtartama alatt, és amennyiben a légimentő koordinátor jelzi számára, hogy mentőhelikopter érkezése várható a heliportra, azonnal leszáll drónjával.
Ezek a szabályok a légimentő bajtársak és a szállított betegek életét hivatottak védeni, és hosszabb távon a drónüzemeltetőkkel zökkenőmentes együttműködést szándékoznak biztosítani.
Természetesen a légimentésben résztvevők nyitottak vagyunk a párbeszédre felelős gondolkodású, repülést elhivatottan szeretőként, hasonló  - emberekkel.
 
Fly Safe!
 
cpt Szilvási Zoltán
Repülőtérvezető -SzTE  Mentő Heliport
Flight Paramedic
B737 Examiner Pilot

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook