Címlap » Drón és modell repülés jogi szabályozás

Drón és modell repülés jogi szabályozás

A DOE a biztosítások tekintetében felkészült bármely releváns szabályozás megváltozására

Tisztelt Tagság!

Az Eseti légtér kérelem nehézségeire vonatkozó közlemény kapcsán felmerült biztosítási kérdésre a Groupama Biztosító kapcsolattartójával egyeztetve szeretném Veletek megosztani:
A DOE és a biztosító társaság között létrejött egyedi szerződési feltételeknek köszönhetően minden tagunk BIZTOSÍTOTT aki a MINDENKORI légügyi szabályozásnak megfelelően HASZNÁLJA pilóta nélküli légijárművét.
Ez azt jelenti, hogy a Drónpilóták Országos Egyesülete ebben a tekintetben felkészült bármely releváns szabályozás megváltozására.
Felhívom figyelmeteket arra, hogy ez más biztosítótársaságoknál nem feltétlenül egyértelmű.

Változott az eseti légtér kijelölése iránti kérelem formanyomtatványa! - 2017.08.23.

Honlapunkról letölthető a megújult nyomtatvány, valamint segítségül a légtér.hu ehhez is elkészítette a kitöltött mintát.
A dokumentumok letölthetőek a https://doe.hu/letoltheto-dokumentumok oldalról.

Emellett az eljárás illetékének megfizetésének rendje is változik: a 3000 Ft illetéket szeptember 1-től a HM számlaszámára kell utalni.

forrás: https://www.ket.hm.gov.hu/hmalf/SitePages/Kezdőlap.aspx

Eseti légtér kijelölése iránti közigazgatási hatósági eljárás folyamata

A pilóta nélküli légijárművek használatát támogató, az aktuális légtér információkat és egyéb korlátozásokat tartalmazó honlap és mobilalkalmazás valamit a részletszabályokat meghatározó rendelet megjelenéséig minden esetben eseti légtér igénylése szükséges. A kérelmet 30 nappal a tervezett repülést megelőzően kell benyújtani, legfeljebb 30 napra igényelhető.
Tapasztalataink szerint a 60 napnál korábban beadott kérelmek elutasításra kerülnek azzal az indoklással, hogy "Ilyen hosszú időtávból a Hatóság nem tudja az igénybevételnek a légtérszerkezetre gyakorolt hatását érdemben értékelni."

1. A kérelem pontos kitöltése.
A légtér kiterjedésénél a WGS-84 rendszerű földrajzi koordinátákat fok, fokperc, és fokmásodperc pontossággal kell megjelölni (pl.: 46°35'28"É 19°42'45"K).

- a címre kattintva tovább olvasható -

Eseti légtér kijelölése

A HungaroControl Zrt. ezúton tájékoztatja az érintetteket, hogy a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló 26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet 15. § (6) bekezdése alapján amennyiben az eseti légteret olyan légtéren belül tervezik kijelölni, amelyben műszer szerinti repülés engedélyezett, a kérelemhez mellékelni kell az illetékes légiforgalmi szolgáltató véleményét a közzétett repülési eljárások biztonságos végrehajthatóságáról.

 

Felkérjük az érintetteket, hogy a HungaroControl Zrt. szolgáltatási területén tervezett eseti légterekre vonatkozó vélemény elkészítésével kapcsolatos igényüket az igényelt eseti légtérre vonatkozó adatok megadásával együtt, az alábbi módon juttassák el:

1.) levélben: HungaroControl Zrt. Módszertani és Koordinációs Osztály 1185 Budapest, Igló utca 33-35.

2.) e-mailben: Esetilegterathungarocontrol [pont] hu

Felhívjuk az eseti légteret igénylők figyelmét, hogy a módosított jogszabály 15. § (5) bekezdése szerinti biztonsági elemzés elkészítése nem a HungaroControl Zrt. feladata, valamint arra, hogy az igények feldolgozásához legalább három munkanap szükséges. Amennyiben az igényelt eseti légtér vizsgálata indokolja, az eljárás hosszabb ideig is eltarthat.

 

Tájékoztató pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 január 1. napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásról

Felkerült az NKH Légügyi Hivatal honlapjára a Pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 év január hó 01 napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásáról szóló tájékoztató.

A légtérigényléshez szükséges aktuális dokumentumok letölthetőek a DOE honlapjáról is a "Letölthető dokumentumok, formanyomtatványok" menüpont alól
Az eseti légtér kérelmek leadása az alábbiak szerint,  a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához benyújtva:
Személyesen:  H-1055 Budapest, Balaton u. 7-11.   Postai úton: H-1885 Budapest, Pf. 25.
Elektronikus úton: klhathm [pont] gov [pont] hu (Banki átutalással történő illeték megfizetés esetén!)

Közigazgatási és társadalmi egyeztetésen a pilóta nélküli légijárművekről szóló rendelettervezet (2016.12.23)

Közigazgatási és társadalmi egyeztetésen a pilóta nélküli légijárművekről szóló rendelettervezet, valamit a kapcsolódó miniszteri és kormányrendeletek módosítása, amely megtalálható a http://www.kormany.hu weboldalon.

A jogszabály-tervezetet 2017. január 13-ig lehet véleményezni, a velemenyatdoe [pont] hu e-mail címre várjuk azok véleményét, akik megtisztelik egyesületünket bizalmukkal annak érdekében, hogy a javaslatot egységes szerkezetbe foglalva megküldhessük a jogalkotó felé.
További részletek a cikkben...

Módosult a légiközlekedésről szóló törvény (2016.11.22)

2016.11.22-én kedden az Országgyűlés 154 igen, 33 nem ellenében, 8 tartózkodás kíséretében a légiközlekedésről szóló törvény módosítását elfogadta.

Szövege: http://www.parlament.hu/irom40/12591/12591-0007.pdf

A módosítás 2016 . december 31-én lép hatályba, önmagukban ezek nem hoznak jelentős változást, de előkészítik a törvényt a későbbi rendelethez, illetve némi következtetést enged annak várható tartalmára. Bővebb tájékoztatás a cikkben...

Megjelent az EASA pilóta nélküli légijármű szabályozás tervezete

Az EASA (European Aviation Safety Agency) az a szervezet, amely kiadta a lenti szabályozási tervezetet. Eredetiben angol nyelven. A tervezet rendkívüli fontossággal bír, hiszen a későbbi egységes EU szabályozás alapját olvashatjátok.

Az eredeti anyag itt található meg: http://www.easa.europa.eu/easa-and-you/civil-drones-rpas

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook