Címlap » Drón és modell repülés jogi szabályozás

Drón és modell repülés jogi szabályozás

Változott az eseti légtér kijelölése iránti kérelem formanyomtatványa! - 2017.08.23.

Honlapunkról letölthető a megújult nyomtatvány, valamint segítségül a légtér.hu ehhez is elkészítette a kitöltött mintát.
A dokumentumok letölthetőek a https://doe.hu/letoltheto-dokumentumok oldalról.

Emellett az eljárás illetékének megfizetésének rendje is változik: a 3000 Ft illetéket szeptember 1-től a HM számlaszámára kell utalni.

forrás: https://www.ket.hm.gov.hu/hmalf/SitePages/Kezdőlap.aspx

Tájékoztató pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 január 1. napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásról

Felkerült az NKH Légügyi Hivatal honlapjára a Pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 év január hó 01 napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásáról szóló tájékoztató.

A légtérigényléshez szükséges aktuális dokumentumok letölthetőek a DOE honlapjáról is a "Letölthető dokumentumok, formanyomtatványok" menüpont alól
Az eseti légtér kérelmek leadása az alábbiak szerint,  a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához benyújtva:
Személyesen:  H-1055 Budapest, Balaton u. 7-11.   Postai úton: H-1885 Budapest, Pf. 25.
Elektronikus úton: klhathm [pont] gov [pont] hu (Banki átutalással történő illeték megfizetés esetén!)

Eseti légtér kijelölése iránti közigazgatási hatósági eljárás folyamata

A pilóta nélküli légijárművek használatát támogató, az aktuális légtér információkat és egyéb korlátozásokat tartalmazó honlap és mobilalkalmazás valamit a részletszabályokat meghatározó rendelet megjelenéséig minden esetben eseti légtér igénylése szükséges. A kérelmet 30 nappal a tervezett repülést megelőzően kell benyújtani, legfeljebb 30 napra igényelhető.
Tapasztalataink szerint a 60 napnál korábban beadott kérelmek elutasításra kerülnek azzal az indoklással, hogy "Ilyen hosszú időtávból a Hatóság nem tudja az igénybevételnek a légtérszerkezetre gyakorolt hatását érdemben értékelni."

1. A kérelem pontos kitöltése.
A légtér kiterjedésénél a WGS-84 rendszerű földrajzi koordinátákat fok, fokperc, és fokmásodperc pontossággal kell megjelölni (pl.: 46°35'28"É 19°42'45"K).

- a címre kattintva tovább olvasható -

Eseti légtér kijelölése

A HungaroControl Zrt. ezúton tájékoztatja az érintetteket, hogy a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló 26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet 15. § (6) bekezdése alapján amennyiben az eseti légteret olyan légtéren belül tervezik kijelölni, amelyben műszer szerinti repülés engedélyezett, a kérelemhez mellékelni kell az illetékes légiforgalmi szolgáltató véleményét a közzétett repülési eljárások biztonságos végrehajthatóságáról.

 

Felkérjük az érintetteket, hogy a HungaroControl Zrt. szolgáltatási területén tervezett eseti légterekre vonatkozó vélemény elkészítésével kapcsolatos igényüket az igényelt eseti légtérre vonatkozó adatok megadásával együtt, az alábbi módon juttassák el:

1.) levélben: HungaroControl Zrt. Módszertani és Koordinációs Osztály 1185 Budapest, Igló utca 33-35.

2.) e-mailben: Esetilegterathungarocontrol [pont] hu

Felhívjuk az eseti légteret igénylők figyelmét, hogy a módosított jogszabály 15. § (5) bekezdése szerinti biztonsági elemzés elkészítése nem a HungaroControl Zrt. feladata, valamint arra, hogy az igények feldolgozásához legalább három munkanap szükséges. Amennyiben az igényelt eseti légtér vizsgálata indokolja, az eljárás hosszabb ideig is eltarthat.

 

Közigazgatási és társadalmi egyeztetésen a pilóta nélküli légijárművekről szóló rendelettervezet (2016.12.23)

Közigazgatási és társadalmi egyeztetésen a pilóta nélküli légijárművekről szóló rendelettervezet, valamit a kapcsolódó miniszteri és kormányrendeletek módosítása, amely megtalálható a http://www.kormany.hu weboldalon.

A jogszabály-tervezetet 2017. január 13-ig lehet véleményezni, a velemenyatdoe [pont] hu e-mail címre várjuk azok véleményét, akik megtisztelik egyesületünket bizalmukkal annak érdekében, hogy a javaslatot egységes szerkezetbe foglalva megküldhessük a jogalkotó felé.
További részletek a cikkben...

Módosult a légiközlekedésről szóló törvény (2016.11.22)

2016.11.22-én kedden az Országgyűlés 154 igen, 33 nem ellenében, 8 tartózkodás kíséretében a légiközlekedésről szóló törvény módosítását elfogadta.

Szövege: http://www.parlament.hu/irom40/12591/12591-0007.pdf

A módosítás 2016 . december 31-én lép hatályba, önmagukban ezek nem hoznak jelentős változást, de előkészítik a törvényt a későbbi rendelethez, illetve némi következtetést enged annak várható tartalmára. Bővebb tájékoztatás a cikkben...

Megjelent az EASA pilóta nélküli légijármű szabályozás tervezete

Az EASA (European Aviation Safety Agency) az a szervezet, amely kiadta a lenti szabályozási tervezetet. Eredetiben angol nyelven. A tervezet rendkívüli fontossággal bír, hiszen a későbbi egységes EU szabályozás alapját olvashatjátok.

Az eredeti anyag itt található meg: http://www.easa.europa.eu/easa-and-you/civil-drones-rpas

Közelgő drón szabályozás változások

A pilóta nélküli repülőeszközök folyamatos fejlődése és nagyütemű terjedése egyre sürgetőbbé teszi a területre vonatkozó jog szabályzók kialakítását, mivel egy Boeing 647-es repülőgépre vagy egy Cessna kisrepülőgépre alkotott légügyi jogszabály elég nehézkesen, vagy egyáltalán nem alkalmazható a ma népszerű elnevezés szerinti drónok esetében.

Mi az a Drón

Mi az a drón?

Drón (Drone) = Pilótanélküli, távirányított, repülni képes eszköz.

Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit tekinthetünk drónnak. Drónt használ a hadsereg is, akár felderítésre, akár egyéb műveleti célból.

Alapvetően a pilóta nélküli repülő fejlesztés már a 20. század elején elkezdődött, ám komolyabb szerepe mégis a második világháború után kezdett folyamatosan kialakulni.

A drone (magyarosan drón) szó jelentés tartalma

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook