Címlap » Drónok pásztázzák az ausztrál tengerpartokat

Drónok pásztázzák az ausztrál tengerpartokat

Drónok figyelik az ausztrál tengerparton vadászó cápákat.

Ha van valami, amitől az emberek még a drónok megállíthatatlan terjedésénél is jobban félnek, azok a cápák. Most azonban végre kiderült, miképpen lehet e két dolgot egymás ellen fordítani.

Az ausztrál kormány 2015. november 25-én egy tesztprogramot jelentett be, amelynek keretében drónok segítségével figyelik New South Wales egyes tengerparti fürdőhelyeit a cápaveszély elhárítása érdekében.

Eddig, ha fürdőzésre és szörfözésre használt partszakaszok közelében cápaveszélytől tartottak, a kormány helikoptert küldött a terület átvizsgálására.

Drónok használatával azonban a feladat gyorsabban, és vélhetően olcsóbban végrehajtható. Az első teszteket a mai napon már meg is kezdték Coffs Harbour közelében, Brisbane-től mintegy 350 km-re. A vízfelszínt drónokkal pásztázzák, amelyek valós időben GPS-koordinátákkal ellátott videofelvételeket küldenek a pilótáknak.

„Nincs könnyű dolgunk, ha a fürdőzőkre és szörfösökre leselkedő veszélyt szeretnénk csökkenteni” – mondotta Niall Blair, ausztrál mezőgazdasági és ipari miniszter egy sajtóközleményben. „Feltett szándékunk azonban, hogy a rendelkezésre álló legfejlettebb tudományos eredményeket és a legújabb technológiát tegyük próbára, hogy ezáltal hatékony és hosszú távú megoldást találjunk a tengerpartjaink biztonságossá tétele érdekében.”

Az ABC hírtelevízió információi szerint az ausztrál kormány egy DJI Inspire 1 típusú drónt használ, amelyet a Quartz technológiai portál nemrégiben egy drónokkal foglalkozó ajánlójában professzionális alkalmazásra javasolt.

Az ausztrál kormány ugyancsak mostanában állít próbaüzembe egy intelligens jelzőrendszerrel ellátott cápacsapdát, amelyet a BBC értesülése szerint Ballina fürdőhely partszakaszán szerelnek fel, ahol februárban egy szörföst elhunyt cápatámadás következtében. A csapda azonnal jelzést küld a parti őrségnek, amint foglyul ejt egy cápát.

Kérdés, hogy az esetleges cápatámadásoktól való védelem megér-e annyit, hogy cserébe a kormány légi felvételeket készítsen a fürdőruhás fürdőzőkről. A felvételek azonban kétségtelenül látványosak lesznek.

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook