Címlap » Érdekességek a nagyvilágból » 2020. január 30-tól jelentősen megváltozik a magyar légtérszerkezet!

2020. január 30-tól jelentősen megváltozik a magyar légtérszerkezet!

A DOE társalgóban elindult egy ezzel kapcsolatos szál Török Ágnes (Légtér.hu) bejegyzésével, melyet érdemes követni. Ebből közlünk egy részletet: "A változások érintik a Budapest CTR és TMA ellenőrzött légtereket, valamint a Kecskemét MTMA és Szolnok MCTR katonai ellenőrzött légtereket is. Ha eddig olyan eseti légteret kérelmeztetek, ahová nem kellett légiforgalmi szolgáltatói vélemény és biztonsági felmérés, javaslom, hogy a kérelem beadása előtt ellenőrizzétek le, hogy a változást követően is ugyanazon feltételekkel igényelhettek-e eseti légteret. A 2020. január 30-tól hatályos légtérszerkezetet megtekinthetitek a térképünkön, a https://terkep.legter.hu oldalon a megfelelő dátumbeállítás esetén, így már most tájékozódhattok a jövőbeni igénylésekre vonatkozó követelményekről.
A változás miatt például közelebb kerül a tököli modellreptér eseti légtere a Budapest TMA6 ellenőrzött légtérhez, ezáltal az eseti légtér kijelöléséhez légiforgalmi szolgáltatói vélemény és biztonsági elemzés készítése is szükséges. 
Emlékeztetőül: A fenti a dokumentumoknak a beszerzése nem csak az ellenőrzött légtérrel való átlapolás esetén kell, hanem akkor is, ha a kérelmezni kívánt eseti légtér felső határa kevesebb, mint 1000’-ra vagy oldalhatára kevesebb, mint 2,5 NM-re helyezkedik el az ellenőrzött légtértől. Ezt figyelembe véve, ha a tököli eseti légteret csak GND-1500’AMSL magasságig igénylitek meg, akkor a kijelöléséhez elegendő az eseti légtér kijelölése iránti kérelem jogszabályoknak megfelelő benyújtása."  A teljes bejegyzés a DOE Társalgóban olvasható!

Kép forrása: légtér.hu

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook