KTS Racetimer

Már a kezdetektől fogva nagy érdeklődéssel követem Csajtai Kristóf időmérő fejlesztését, akit legtöbben a Drone Racing Hungary (DRH) kapcsán ismerhettek szervezői és versenyzői oldalról is.
Megkértem hát, hogy meséljen nekünk kicsit erről az igencsak jól sikerült eszközről, hogy honnan is indul és hová tart a fejlesztés. (Attila)

Amikor az embert felhergelik Máltán, avagy hogy lett időmérőm...

Tavaly (2017) év elején többed magammal elutaztam Máltára, a szép emlékű ERSA szezonnyitó versenyére. Igazi Dream Team volt, Pistike, Rausz Gabi, Moha, Wolf Ricsi és én. Akkor már mögöttünk volt a DRH első évada, az új még tervezés alatt és a sok-sok tanulság illetve fejleszteni való közül kiemelkedett az időmérés kérdése. Az egyébként méregdrága, de sajnos rendkívül kényes és megbízhatatlan infrás rendszer finoman szólva is csereérett volt. Bár ez engem akkoriban annyira ez nem érdekelt, csak mint megoldandó feladat. Akkoriban már lehetett hallani, hogy az IRC az Ibizán használt videó adós időmérésből szeretne valami terméket csinálni, illetve az előző évben a Hawaii-on szereplő TBS-es hasonló elvű megoldás álltak (elviekben) rendelkezésre. Aki persze olvasta a hawaii beszámolókat annak azért nagyjából összeállt, hogy a TBS megoldása is elég gyerekcipőben járt.

Szóval vissza Málta. Jöttünk mentünk, jól éreztük magunkat, néha túlságosan is, majd eljött a verseny ideje. A gépátvételen a szervezők kezünkbe nyomtak ilyen műanyag kis lapocskákat, hogy akkor tessék nesze időmérés. Mint utólag kiderült ezek UHF RFid tag-el voltak, de ez akkor még nekem semmi konkrétat nem mondott azon kívül, hogy létező technológia. Aztán persze a gyakorló nap estéjére mire mindenki kilazult ( smiley ) elindult a barátkozás a többi versenyzővel illetve a staff-al. Mit ad isten, én valahogy az időmérőkkel kerültem egy csoportba, akiknek be nem állt a szájuk a rendszerükről és még a meglehetősen laza máltai iszik és vezet kultúra ködén is átjött, hogy nagyon nagyon büszkék magukra. Bennem felébredt a jó mélyen szunnyadó business man, hogy hátha lehetne itt a DRH-nak összehozni valami jóárasított megoldást, ha már a srácok sincsenek az érvelési technikájuk csúcsán. Bármilyen jó előjelekkel is indult a dolog sajnos két kijózanító szám elhangzott: 4000 euró, ha megveszem, de kedvezményesen 1500 euróért megmérnek egy versenyt. Ez még nyugat-európai mércével is húzós, nem hogy a miénkkel. Persze, nem hagytam annyiban, ment a szájkarate, hogy mi kerül ezen ennyibe, de sajnos nem vezetett sehova. Mindezt egy olyan rendszerért, amit a verseny alatt fejlesztettek még kicsit, illetve lassító akadályok kellettek, hogy rendesen mérje a gépek idejét. Beta rendszer volt, ízig vérig, el is engedtem.

Miután hazajöttünk Máltáról, lépni kellett és meg lett véve a TBS RaceTracker nevű csodája. Hát hogy is mondjam. Rég éreztem magam úgy átverve, mint amikor a kezembe került. 1100 euroért (vámmal, áfával) kaptál egy műanyag dobozkát, aminek az összeszerelési minőségét hirtelen nem is tudom mihez hasonlítani. Olyan illesztési hézagok, kidudorodások (nyilvánvalóan elrontott méretezés miatt) voltak rajta, hogy azt hittem felzokogok. Hát még amikor kiderült, hogy a szoftvere is igen csak megbízhatatlan. (bár ezt azóta állítólag javították, most már egész vállalható, de hát akkor ez ott nem vigasztalt senkit)

Ezek után jutott csak eszembe, hogy mi lenne ha elkezdenék utánanézni, hogy milyen időmérési technikákat lehetne használni. Tapasztalatom igazából nem volt a dologban, de mivel az ország összes kicsit is komolyan vehető autósport rendezvényén dolgoztam már, illetve az ezeken a rendezvényeken megforduló időmérő csapatokat is igen jól ismerem, úgy gondoltam túl nagy gond nem lesz ha elakadok, valaki csak tud segíteni. 

A nézelődést a természetesen az RFId alapú dolgokkal kezdtem, mert arra még emlékeztem, hogy nagyon tetszett a koncepció. Passzív jeladók, jól bírják a gyűrődést, pillanatok alatt át lehet rakni egyik gépről a másikra, digitális azonosítás (VTX legnagyobb hátránya). A koncepcióm lényege az volt, hogy max 200 euro-t vagyok hajlandó elkölteni, ha megy boldog vagyok, ha nem, akkor így jártam. Maga a rendszer felépítés rendkívül egyszerűnek tűnt első nekifutásra, két alapvető elemből áll: kell valami ami olvassa az adatokat illetve kell valami ami feldolgozza és tárolja. Az első adta magát, nyilvánvalóan egy RFId olvasót kell beszerezni. Itt majdnem elbukott a dolog, mert igazából ha nem találok rá a sparkfun UHF Rfid development boardjára (160 euro) akkor azon kívűl csak 7-800 euro-tól fölfele lehet venni készre szerelt olvasókat. Ez az olvasó alapvetően pont ilyen DIY projektekhez lett kitalálva, bár a teljesítménye kicsit elmarad a készre szerelt változatokétól. (ennek lesz jelentősége később) Kellett még hozzá egy antenna, azt találtam 50 euroért és meg is voltam. Igaz, hogy ez már 210 euro, de ha az embert elkapja a lelkesedés... 

A második elem a tárolás és feldolgozás. Itt agyaltam elég sokat, de végül a megoldást egy Raspberry Pi 3 lett (leginkább mert volt otthon, így nem került pénzbe). Nem túl gyors, nem túl erős, viszont igen kitartó kis szerkezet. 

Mivel elég sok web-es technológiával napi szinten kapcsolatban vagyok, ezért a felhasználói felület, illetve az adatbázis adta magát. (technikai részleteket kedvelő embereknek: LAMP). Amivel viszont meggyűlt a bajom az a RFId olvaso vezérlése az Raspberry-ről. Elsőre triviálisnak tűnt, sőt másodikra is, de el kellett telnie legalább 25 különféle megközelítés kipróbálásának, mire tízből tízszer azt csinálta amit elvártam tőle.

Egyelőre nagyon örültem magamnak, mert hát mégis csak nagyon úgy tűnt, hogy ez működni fog. Kis fapados volt szegény mai szemmel, de működött. 

Persze nem sokáig maradtam nyugton. Az első verzió még csak egy webes guin keresztül kommunikált a világgal, se kijelző, se hang se semmi. De boldogság, az volt. Az első komolyabb ötlet Ricsikétől jött, hogy mi lenne ha beszélne. Sőt, ha még értelmes dolgokat is mondana. Mivel a munkahelyem miatt sokan azzal kezdtek el poénkodni hogy milyen jó is lenne, ha Szujó Zoli mondaná fel a hangokat ezért elkezdtem agyalni. A Szujó valamiért nem volt elérhető akkor (egy év távlatából már nem emlékszem miért) de eszembe jutott a második legjobb ötlet. Mi lenne ha az egyik legeredményesebb magyar autóversenyző mondaná fel a hülyeségeimet. És így lett. Bár sokan nem tudják, de a hang ami verseny közben beszél hozzájuk, Michelisz Norberté. A hang projektnek volt egy komoly hozadéka, miszerint leválasztottam a külön alkotóelemeket és feladatokat az egy szem rpi-ről és elkezdtem infrastruktúrában gondolkodni. A hangért már egy különálló raspberry felel, ami wireless kapcsolaton kap utasításokat az időmérőtől. Mivel ez az elképzelés életképesnek bizonyult, megnyitotta az utat a többi periféria előtt.

Michelisz NorbertA következő lépés egy hordozható led fal volt. Alapből ekkorra már megoldott volt, hogy fel lehet jelentkezni az időmérő wifijére és lehetett telefonon böngészni a dolgokat, de ez valahogy se nem praktikus, se nem megbízható. A megoldás egy relatíve jól hordozható ledfal lett, ami kiírja a körszámot, pilóta nevet, a futamban elért legjobb időt, illetve az utolsó kör idejét. Nézői szempontból eddig ez az ami a legtöbbet hozzáteszi a dologhoz. És ez az eszköz is wireless kapcsolódik az időmérőhöz tehát az elhelyezés szabadsága elég nagy. Ezzel párhuzamosan jött a másik ötlet, hogy ne kelljen már mindig egy épp lemerülni akaró telefonról/tabletről/laptopról/ irányítani a mutatványt, hanem legyen egy kis távirányítója. Versenyszervezői szempontból pedig ez volt eddig a leghasznosabb megoldás. Amíg a wifi hálózat hatókörében vagy, bármikor bárki irányíthatja az eseményt. Ez is egy különálló raspberry pi, amivel már háromra emelkedett a perifériák száma (audio, led, távirányító) 

Maga a fejlesztés és tesztelés nem tartott sokáig. Az ötlettől az első működő prototípusig kb 2,5 hét telt el. A perifériák kitalálása és a szoftverük megírása még kb 2 hónap volt. Azóta a rendszer nagyjából változatlan formában működik. Apróbb fejlesztéseket kapott csak, de a core funkciók ugyanazok mint 1.5 éve. 

...és hogy hova tovább?

Kapott pár érdekes feature-t bár ezek már nem szorosan köthetőek az időmérőhöz. Képes Facebookon keresztül elküldeni az eredményeket egy csoportba futamonként és ugyanitt értesíteni tudja a következő csoportot arról, hogy készüljenek. Szinkronizál futamonként a racetimer.hu weboldallal, ahol követhető a rendezvény aktuális állása. Ki tudja szolgálni a Live Stream rendszerem információ igényét, de az már egy külön bejegyzés témája. Nyilván live stream megoldást is azért kezdtem el fejleszteni, mert meg akartam tudni pár kifizetett rendezvény után, hogy mégis mi kerül ezen ennyibe smiley 
Bár ehhez már nem kellett külföldre menni. smiley

Fotók forrása: Csajtai Kristóf

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook