Címlap » Érdekességek a nagyvilágból » R.C.S. időmérő a Drónok világában

R.C.S. időmérő a Drónok világában

Bódig Krisztián imád mindenféle elektronikus kihívást és ahogy az lenni szokott igénye mutatkozott egy időmérő rendszerre. Jó sokáig kellett fűznöm, hogy meséljen róla kicsit de végül győzedelmeskedtem! :)
Szerintem egész jó kis időmérő sikeredett belőle. (Attila)

Mindig is foglalkoztatott a verseny drónok sebesség és teljesítmény növelése, sok mindent kipróbáltam és vannak voltak saját fejlesztéseim, ami később meg is jelent a gyártók kínálatában.
Ahogy megjelentek (kb. 2014-2015) és elterjedtek a mini 200mm kopterek meg is kezdődtek a versenyek hogy, kinek milyen gyors és fürge a gépe, azonban mikor konkrét feladatokat találtunk ki hogy ki az ügyesebb megkezdődött a verseny az idővel.
A rajtól a célig eltelt idő mérése egyszerű feladatnak tűnik, lehet kézzel stopper órával mérni ami nagyon szubjektív, nem mindegy hogy ki melyik pillanatban nyomja le és állítja le az órát.
Mikor megjelentek ezek a problémák akkor kezdett körvonalazódni, hogy kell egy saját időmérő rendszert kitalálni, hiszen nincs a piacon, ami elérhető.
Így született meg a R.C.S (racing counter system) gondolata amit a Dél-pesti FPV klub mai napig használ a versenyein.
Közösen az egyik barátommal megkezdődött a rendszer felépítése. Ő foglalkozott a rendszer adatátviteli kialakításával én meg az adatok regisztrálásával (log készítése) a PC-n és a versenykapuk felépítésével kivitelezésével. Ekkor kb. 2014 nyara lehetett.
Több prototípus volt ami kudarcba fulladt de nem adtuk fel.
Készítettünk olyan rendszert is, ami úgy működött, hogy a kapuba egy videó kamerát raktunk ami a földön volt és a program felismerte a gépet és regisztrálta az idejét. (emlékszem ekkor még mindenki csak mosolygott rajtunk, hogy próbálkozunk). 
Sajnos a rendszer nem vált be.
Pl. volt olyan eset mikor a réten egy repülő darázs elhaladt a kamera előtt és bemérte a rendszer, volt olyan eset is hogy felhőt vélte a felismerni a rendszer, hogy egy drone volt, az is megesett, hogy egy fűszál ahogy a szél lengette bemérte amit elhaladó gép. Így ezt a rendszert hanyagoltuk…  visszagondolva vicces volt smiley
A kamerás felismerős rendszer megvan még mindig, egy dobozba elrakva…
Ezzel a próbálkozásokkal kb. el is telt a nyár, de be kellett látnunk, hogy ez így nem fog működni.
Ahogy jött az ősz és a tél úgy jöttek a jobbnál jobb gondolatok is.
Az újabb gondolat ötlet az a TV távirányítójából született. (ez lett a jeladó)

Ugyebár kell egy:

  • Jeladó (ami a gépen van)
  • Vevő egység és adatfeldolgozás
  • Regisztrálás időmérés log-olás

Kb. ezekből épül fel a R.C.S (racing counter system).
Egy nagy gond volt, hogy mi nem vagyunk programozók így kezdtünk megismerkedni az internet segítségével a mikrokontrollerek világával.
Megpróbáltuk a költségeket alacsonyan tartani így a legkézenfekvőbb megoldás az az Arduino volt.

A jeladó (transpadent) 
A gépre szerelünk egy jeladót, amin van egy IR led és egy Arduino protokolon keresztül kapcsolgat, igy meg lehet különböztetni több drone-t is.
A jeladón található egy DIP kapcsoló, amivel a versenyzők megkülönböztetését lehet beállítani.
A jeladót a csoportok kiosztásánál a versenyszervező vagy a lebonyolító személy osztja ki, állítja be.
Abban az esetben, ha a pilóta nem biztos a szenzor működésében, akkor a versenyszervező vagy a lebonyolító személy azt bármikor le tudja olvasni egy erre kialakított ellenőrző készülékkel.

A szenzor tápellátását az akkumulátor balansz csatlakozóján keresztül végezzük.
A feszültség 2-4S az az 7V-tól 16,8V-igy lehetséges.
A jeladó polaritás védelemmel van ellátva így a fordított tápfeszültség nem okoz problémát. 
A jeladó alján Led visszajelzés látható, ha áram alá kerül.
A jeladó működéséről így vizuálisan meg tudunk bizonyosodni, és versenyzés elölt mindenkinek ellenőrizni ajánlatos!

 

 

Vevő egység és adatfeldolgozás
Az adatfeldolgozást is egy Arduino végzi, ahol is a program megkülönbözteti a négy pilótát ami ugye négy különböző protokoll.
A négy protokollhoz társítunk négy számot bináris kódba és azt egy rádiós jeladóval továbbítjuk 2000Kb/s sebességgel a számítógép felé.
(Ez elég nyers igy visszaolvasva. smiley)

 

Regisztrálás időmérés log-olás
PC-re beérkező jelet, ami ugye általunk fejlesztett vevőegység (Arduino-s) USB-n visszaforgatjuk bináris kódból egy számmá egy meg is van a négy játékos kódja.
Korábban találtunk egy kész programot amit felhasználtunk maga az időmérésre, csak a saját arcunkra formáztuk. 
Így megszületett a saját időmérőnk.

Persze minden csak úgy kezdődött, hogy csak egy pilótát tudjuk mérni de miután ez remekelt így kidolgoztam a mostani rendszert.
Az egyes szám megfogalmazás nem véletlen hisz a barátom kiszállt a rendszer fejlesztéséből és én átvettem a félkész időmérőt, amit sikerült befejeznem igy már négy játékost tudunk mérni.

 

 

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook