Címlap » Érdekességek a nagyvilágból » Volt egyszer egy Race control: Pandora

Volt egyszer egy Race control: Pandora

Az egykori Racecontrol: Pandora nem volt más mint egy ("csoda")munkaállomás FPV versenyek teljeskörű koordinálásához és lebonyolításához, melyet néhány perc alatt teljes készültségbe lehetett helyezni.
Ma már a szintén hazai KTS, a spanyolországi Metaracer és hasonló nagyszerű rendszerek idejében nem életszerű a használata, ezért elhalt projectként inkább ez egy fényezett in memoriam cikkecske róla, de gondoltam megosztom. :)
Eredetileg egy hobbiprojectemből nőtte ki magát, ami a DroneHungary V. találkozó után született, mert kegyetlenség volt lekezelni a rengeteg indulót és a frekvenciahisztiket. A tervek szerint némi kooperációval leginkább show jellegű rendezvényeken lett volna szó szerint központi technikai szerepe, hiszen ilyen ebben a formában akkor még sem itthon, sem az EU-ban nem volt tudomásom szerint ilyen komplex eszköz.
 
Szétszedése előtti időszakban, jelentős szakmai tippek következményeként alap képességei közé tartoztak az alábbiak, melyek ma már ebben a formában talán értéküket veszítették.
Belső hálózatának köszönhetően, több terminálról (egyszerű laptop, tablet, okostelefon) könnyedén kezelhető volt szinte bárhonnan, ráadásul pillanatokon belül a rendezvény világához lehetett illetszteni a grafikai világát ami kiment a különféle platformokra. Az FPV race-re jellemző 4 független 5.8Ghz FPV csatorna vételéről erősített diversity vevők gondoskodtak, kezelte a ma is problémát jelentő PAL/NTSC problémát, bár ez még igényelt volna némi javítást.
Külön csatornánként SD kártyára rögzített HD felbontású felvételt és külön egyszerre mind a négy FPV csatornán. Lehetővé tette az analóg videó mixeléseket, PIP, 4 csatornás mátrix és egyéb okosságokat.
Natív analóg videó átadásra is volt lehetőség 4 fő és 4 opciós csatornán, így egy kiegészítő videó mixerrel tovább tudott bővülni a broadcast jellegű lehetőségek tárháza. Igény esetén HDMI forrásból is tudott analóg irányba konvertálni, majd ezt tetszőleges analóg csatornára küldeni. Nem utolsó sorban akár a pilóták részére is átadható volt natívan a vevők által továbbított videójel, szűretlenül, mindentől függetlenül. Megoldott volt, de operátort igényelt a teljeskörű futamszervezés, lebonyolítás infrás Laptimer-rel és az akkoriban még nagy problémát jelentő frekvencia menedzsment, hiszen akkor még más jellegű videó adók (VTX) voltak, amikor ki lett találva a project. 
Nem okozott neki gondot az egyéni és csoportosított eredmény kiírása különféle opciós felületekre (TV, Projektor, LED fal, PIP-be, WEB-re), analóg egyéni és mixelt csatornákon, HDMI-n, valamint Live stream formájában átadva.
Belső hálózata saját routerének köszönhetően LAN, WAN, WIFI képességekkel rendelkezett, ezáltal igény esetén egy "kisebb" rendezvény hálózatát is le tudta kezelni, elkülönítetten a saját hálózatától.
Egyébként nem kizárt, hogy kicsit más formában egyszer újraépül egy erőteljes fogyókúra és átgondolás után, mert egy megtermett felnőtt ember súlyával vetekedett, ami nem mindig volt vicces... :) R.A.

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook