Címlap » Felelősségbiztosítás

Felelősségbiztosítás

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen pillanatban még nem lehetséges a biztosítások kötése, arra kérünk mindenkit, hogy megszokásból ne utalja el a szokásos éves biztosítási díjat!


Közlemény:

Tisztelt DOE Tagság!

Sokan kerestek meg az elmúlt napokban, az érdeklődések alapján készítettem ezt a tájékoztatót. 
A felelősségbiztosítással a Groupama részéről elkészültünk és el is indultunk, de még kiegészítő rendelkezések várhatóak a hatóságok részéről. Erre várunk.
A kiegészítő rendelkezések több ponton is befolyásolhatják a biztosítást (pl.: újabb kategóriák, újabb felelősségbiztosítás térítés összegek). Jelen információim alapján ezek a rendelkezések 10 napon belül megérkeznek (ha minden igaz legkésőbb 2021. 01. 15-re).

A drónokat (UAS) a január 1-től fennálló szabályozás értelmében regisztrálni kell, és ugyancsak (mint az autóknál a KGFB esetében) az üzembentartójukat is regisztrálni kell. A drón regisztrációját követően tud csak biztosítást kötni. Ez a regisztrációs folyamat nem a biztosító, hanem a Közlekedési Hatóság hatásköre. Ebben a pillanatban csak papír alapon tud regisztrálni.

Itt tölthetőek le a regisztrációhoz szükséges dokumentumok:
https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentumtar?q=K%C3%A9relem+pil%C3%B3ta+n%C3%A9lk%C3%BCli+l%C3%A9gij%C3%A1rm%C5%B1rendszer

 

A megjelent nyomtatványok alapján a következő menet körvonalazódik:

  1. lépés a légi jármű rendszer (UAS) regisztrálása
  2. ezt követően valamikor megérkezik a generált azonosító jel
  3. lépés a légi jármű rendszerre (UAS) biztosítás kötése (amihez kell a generált azonosító jel)
  4. lépés a légi jármű rendszer(UAS) üzemeltetőjének regisztrálása (amihez kell a biztosítási kötvény száma)

(Amikor működni fog itt lehet online regisztrálni: http://www.kti.hu/dron-tajekoztato/)

A légi jármű rendszerek (UAS) nyomtatvány alapú regisztrálásaira vonatkozó időintervallumokról (pl.: mikorra érkezik meg a generált azonosító jel) nem tudok nyilatkozni.

  • A jelenlegi helyzet alapján 2021. 02. 01-től lesznek köthetőek az a kiegészítő rendeletekkel harmonizáló új felelősségbiztosítások. Várhatóan erre az időpontra már minden érintett tisztán fog látni.
  • A több drónnal/pilóta nélküli légi járművel rendelkezőknek flotta biztosítást fogunk nyújtani.
  • A szervíz tevékenységet folytatók részéről felmerült biztosítási igényre, a szervízbe beadott drónok próba reptetésének felelősségbiztosítására is igyekszünk tökéletes megoldást találni.

A fentieket mérlegelve kérünk mindenkit, hogy már január második felétől kezdje el jelezni a DOE felé a felelősségbiztosítási igényét. 

 

DOE tagoknak:

  • A DOE oldalán erre a célra meg fog jelenni a Felelősségbiztosítási igény oldal.
  • A DOE tagok számára díjkedvezményt fogunk nyújtani. 

A DOE felületein és hírlevelében mindenkit időben tájékoztatunk az aktualitásokról. Kérjük iratkozzanak fel rá, illetve kísérjék aktív figyelemmel a DOE felületeit!

Türelmüket kérjük, mivel a kialakult helyzetből fakadóan miatt mi is patthelyzetben vagyunk. 

Üdvözlettel,
SZARVAS LÁSZLÓ
Groupama Biztosító Zrt. - DOE kapcsolattartó

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook