Címlap » A Groupama Biztosító tájékoztatása a tegnap előtti rendeletek fényében

A Groupama Biztosító tájékoztatása a tegnap előtti rendeletek fényében

Tekintettel a 2021. február 2-án megjelent rendelet (A Kormány 39/2021. (II. 2.) Korm. rendelete) felelősségbiztosítást is érintő módosítására, ezúton szeretnénk tájékoztatni a DOE tagokat a közösen kialakított Pilóta nélküli légijármű felelősségbiztosításunkkal kapcsolatos változásokról.
 
BIZTOSÍTÁSI LIMITEK ÉS DÍJAK
A kormányrendelet alapján a kötelező felelősségbiztosítási limit előírásai megváltoznak, az eddig egységes 10 MFt helyett a maximális felszálló tömeg sávokhoz kötötten a következő kártérítési limitek lesznek érvényesek:
• 0,25 kg - 4 kg között 3 MFt káronként és 6 MFt biztosítási időszakonként
• 4 kg – 20 kg között 5 MFt káronként és 10 MFt biztosítási időszakonként.
A fenti módosítás 2021. február 10-én lép hatályba, tehát ezen időpontig, aki reptetni szeretne annak a jelenlegi jogszabályok alapján 10 millió Ft/kár/éves limitű biztosítási fedezettel kell rendelkeznie. Ez a lehetőség Groupama weboldalán továbbra is elérhető, azonban javasoljuk, hogy ha teheted a biztosítást 30 napos határozott időre kösd meg, mivel február 10-től az új jogszabályoknak megfelelően csökkenni fognak a limiteket és a biztosítási díjak is.
Ezzel egy időben a már korábban is jelzett kedvezménykuponunkat is elérhetővé tesszük számotokra, amellyel jelentős díjkedvezményt biztosítunk, melyre kizárólag a DOE tagok jogosultak! A kuponkódot hírlevélben kapjátok meg február 10-én, érdemes minél előbb lecsapni rá és érvényesíteni a biztosítás kötésnél.
 
UAS NYILVÁNTARTÁSI JEL
Tisztában vagyunk vele, hogy az UAS nyilvántartásba vételének folyamata még nem megoldott, így a legtöbbetek még nem kapott regisztrációs számot az UAS-ra, pedig erre szükség lenne a felelősségbiztosítás megkötéséhez is. Hogy feloldjuk ezt a ellentmondást, az átmeneti időszakban elegendő az UAS sorozatszámát (gyári számát) megadnotok a biztosítás kötéskor a „nyilvántartási jel” mezőbe. Ha a regisztráció elindul, akkor persze pótolni kell a hivatalos nyilvántartási jelet, hogy a fedezet igazoláson és biztosítási kötvényen a helyes azonosító szerepeljen.
 
FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSE KÜLFÖLDI SZÉKHELYŰ BIZTOSÍTÓNÁL
Ez többször felmerült a drónpilóták között kérdésként, ezért szeretnénk ráerősíteni a korábbi közleményünkre, mely szerint a külföldi biztosítóval történő szerződéskötés esetén fontos figyelembe venni a vonatkozó rendelkezéseket, mely alapján „A rendelet hatálya alá tartozó biztosítás Magyarország területén biztosítási tevékenység végzésére jogosult biztosítóval köthető.”
Ennek a szabályozásnak az egyik fő oka az, hogy a biztosítók felügyeleti szerve (MNB) kizárólag a Magyarországon bejegyzett és „határon átnyúló szolgáltatás nyújtására” engedéllyel rendelkező biztosítók esetén tudja felügyeleti tevékenységét ellátni. Például egy esetleges szolgáltatási, vagy fogyasztóvédelmi panasz/probléma esetén, kétségessé válhat a felügyeleti és szabályozói szerep érvényesítése egy külföldi biztosítóval szemben. Ha mégis valaki külföldi biztosítónál vásárolná meg a felelősségbiztosítást, szerződéskötés előtt érdemes ellenőrizni az adott biztosító társaság regisztrációját a Felügyeletnél.
 
Bízunk benne, hogy a fentiekkel megnyugtató megoldást tudunk adni, legalább a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatos kérdésekre! Az aktuális hírekről, újdonságokról honlapunkon, illetve a DOE-n keresztül folyamatosan tájékoztatást adunk.
 
Tisztelettel:
Pál Károly
Elnök

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook