Címlap » Így repülhetsz itt » Olaszország [2020]

Olaszország [2020]

Olaszországi drón szabályok

(forrás: www.dronezine.it FIGYELEM: UTOLSÓ FRISSÍTÉS IDŐPONTJA: 2020. 12. 31.)

Olaszország egy szép hely, ahol élvezheti a drónját, és fotózhat az égből. De ne feledje, vannak törvények, amelyeket tiszteletben kell tartania a biztonság és törvényesség érdekében. Régebben történtek balesetek turistákkal és drónokkal, olyan helyeken repültek, amelyek nem alkalmasak erre a szabadtéri tevékenységre, és bajba kerültek. Kérjük, olvassa el ezt, mielőtt repülne a drónjával Olaszországban. Csak néhány szabály van, könnyen érthetőek és könnyen követhetők.

Érezze jól magát drónjával hazánkban.

MEGJEGYZÉS: Az alábbi szabályok csak amatőröknek és hobbi felhaszhasználóknak.

REPÜLHET DRÓN ENGEDÉLLYEL vagy ENGEDÉLY NÉLKÜL?
Persze lehet. Olaszországban bármilyen típusú repülőgépet vagy drónt szabad reptetni, amíg a súlya nem éri el a 25 kg-ot (55 font), és a teljesítménye nem éri el a 15 kW-ot. Ez azt jelenti, hogy a szokásos, kereskedelmi drónok repülhetnek a repülőmodell szabályok szerint. A repülő modellt soha nem szabad munkára használni: a hobbisták számára szigorúan tilos minden egyéb használat, csak a sport és a szabadidő.
Mindenki repülhet szórakozásra és sportolásra, még akkor is, ha kiskorú, és engedély nélkül. A biztosítás nem kötelező a hobbisták számára, de erősen ajánlott. Kérjük, szabadság előtt ellenőrizze, hogy a biztosítása fedezi -e az Európai Unió országait. Általában igen.

HOGYAN REPÜLHETEK?
Olaszországban úgy kell repülnie a drónjával, hogy látja azt a repülés során (VLOS). Az automatikus navigációt, az RTH -t és hasonló funkciókat csak akkor használhatja, ha látja drónját, minden eszköz nélkül, csak a szemével ( természetesen optikai szemüveggel, ha szükséges), és bármikor beavatkozhat. Ha élvezni szeretné a VR és/vagy az FPV eszközöket, rendelkeznie kell egy megfigyelő pilótával, aki folyamatosan láthatja a drónt.
A drónnak 200 méternél (650 láb) közelebb kell maradnia és legfeljebb 70 méter (230 láb) magasra mehet.

HOL REPÜLHETEK?
Repülhet nappal bárhol, ahol nincsenek emberek, távol a házaktól, utaktól, vasúttól és így tovább. Biztonságos távolságot kell tartania az emberektől és az épületektől. Szigorúan tilos repülni az emberek felett.  Kérlek, soha ne próbálj felülről képeket készíteni a művészeti városainkban: Velence csodálatos az égből, ez igaz, de a múltban túl sok drónt láttunk San Marco templomába ütközni, és a tömegbe zuhanni. A helyi rendőrség képzett, nem hagyja a városon belüli repülési kísérleteket, és bűncselekmény, ha ide repül.

HOL NEM LEHET REPÜLNI?
Olaszországban nem szabad városokban repülni, és a drónjának 5 km távol kell tartózkodnia a repülőterektől. Nem szabad repülni a CTR repülőtéri övezetben ( letöltheti az ingyenes Android Airmap alkalmazást, hogy megtudja, hol van a CTR). Tilos repülni iskolák, kórházak, börtönök, ipari és katonai létesítmények, valamint minden „érzékeny infrastruktúra” felett.
Alternatív megoldásként megnézheti ezt a D-Flight oldalt , hogy naprakész információkat kapjon az olaszországi szabad repülési zónáról vagy a NoFlyZone-ról.
Fürdési szezonban (általában június, 15. és szeptember 15. között) nem szabad repülni a strandok felett, és nem szabad átrepülni a természetvédelmi terület és a nemzeti parkok felett. Ez tilos, és károsíthatja az élővilágot.

Fotózhatok A DRÓNOMRÓL?
Természetesen megteheti, és közzéteheti bármelyik közösségi hálózaton. De ezeknek a felvételeknek csak a szórakoztatását kell szolgálniuk, és nem adhatja el drónfelvételeit, és nem ágyazhatja be szakmai munkába. Ne feledje mások adatvédelmi jogait. Olaszország elfogadja az európai  általános adatvédelmi rendelet (GDPR)  törvényét, hogy biztosítsa az emberek magánéletét. Ez azt jelenti, hogy felvételt készíthet a tájban tartózkodó emberekről, de nem készíthet képeket az otthonukban, a munkaterületükön és a privát terekben élő emberekről. Ha igen, akkor meg kell szerezni az engedélyüket. Nem bosszanthatja az embereket a drónjával, soha nem követi az embereket, és tiszteletben tartja a magántulajdont.

A HELYI HATÓSÁGOK UTASÍTÁSÁNAK BETARTÁSA
Egyes területeken a dróntevékenységet ideiglenes szabályok korlátozhatják. Kérjük, kövesse a helyi rendőrség vagy hatóságok utasításait.

 Részletesen: a repülő modellek olasz szabályai (ENAC RULES) 

VII
. SZAKASZ Modell Repülőgép
Art. 35

Általános rendelkezések

1. A repülőgép-üzemeltető modell felelős a légi járművek üzemeltetéséért, például azért, hogy ne veszélyeztesse a földön tartózkodó embereket vagy vagyont, valamint a többi légtérfelhasználót, elkerülje az ütközéseket a repülések során, és utat engedjen a légtér bármely más felhasználójának.

2. A repülőgép-üzemeltető felelős a rádió-vezérlés által használt frekvencia elektromágneses spektrumára vonatkozó engedélyek beszerzéséért és a vonatkozó kötelezettségek betartásáért.

3. A légtérfoglalás nem szükséges, ha:

a) A repülőgép - modellek a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

1) 25 kg-nál kisebb üzemi felszálló tömeg;

2) A szárny maximális területe 500 dm 2

3) Maximális szárnyterhelés 250 g/dm 2

4) A dugattyús motor maximális össztérfogata 250 cm 3 ; vagy 15 kW maximális teljes elektromos teljesítmény vagy 25 kg -os (250 N) turbinás motorok maximális össz. tolóereje, vagy 15 kW -os turbóhajtóművek maximális összteljesítménye;

5) szabadrepülés vagy körkörös kötöttpályás;

6) hőlégballonok, az égők gáztartályának össztömege nem haladja meg az 5 kg-ot; és

b) a tevékenység megfelel az alábbi követelményeknek:

1) nappali fényben történik, és a repülőgép üzemben tartó közvetlen vizuális kapcsolatot tart fenn a repülőgéppel, optikai és/vagy elektronikus eszközök használata nélkül;

2) a repülőgép üzembentartó által kiválasztott, meghatározott területeken, legfeljebb 70 m AGL magasságig, legfeljebb 200 m sugarú körön, lakott területeken, épületektől, érzékeny infrastruktúráktól és létesítményektől kellően távol tartva;

3) az ATZ -n kívül vagy a repülőtértől 5 km -nél nagyobb távolságban (ARP vagy közzétett földrajzi koordináták), ahol az ATZ nincs megállapítva;

4) a CTR -en kívül;

5) aktív korlátozott területeken és tiltott területeken kívül.

(4) Ha a műveletek nem felelnek meg a fenti 3. pontban meghatározott követelményeknek, a tevékenységeket az ENAC által a légijármű –modell tevékenységekre meghatározott területeken, vagy alternatív módon, elkülönített légtérben kell végrehajtani. 70 m-es AGL-t meghaladó műveletek esetén a repülőgép üzembentartónak rendelkeznie kell az Olasz Aero Club által kiadott repülőmodell -képesítéssel.

Ha a súly és a teljesítmény/tolóerő feltételek nem felelnek meg a fenti 3.a) pontban meghatározott követelményeknek, az üzemeltetőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és rendelkeznie kell az Olasz Aero Club által kiadott repülőmodell -képesítéssel.

(5) Zavaró forgalom esetén a repülőgép -modelleknek nincs elsőbbségi joga, és azokat olyan biztonsági magasságban kell tartani, hogy ne veszélyeztessenek más repülőgépeket.

(6) A repülőgép üzemeltetőnek tiszteletben kell tartania a helyi közigazgatási hatóság által kiadott valamennyi rendelkezést.

7. A nyilvános területeken üzemelő repülőgép modellek nem rendelkezhetnek olyan berendezéssel/rendszerrel, amely lehetővé teszi speciális műveletekhez való használatát.

8. A repülőgép modellek légi bemutatóit és a repülőgép modell műveleteket a légi bemutatók során az Olaszországi Aero Club rendelkezései szerint kell végrehajtani.

9. A FAI F1 osztályú, szabadonrepülő, 1,5 kg -nál kisebb tömegű repülőgép -modellek, kör alakú kötött modellek és beltéren használt repülőgép -modellek nem tartoznak e rendelet hatálya alá.

Hasznos linkek: https://www.d-flight.it/web-app/, https://www.enav.it/sites/public/en/S...

Arrivederci !

DOE

Ország: 
Magyarország
Település: 
Olaszország

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook