Címlap » Kp Index értelmezése

Kp Index értelmezése

A Kp Index egy globális sarki fény index. 0 és 9 között mozog az értéke.

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható. A sarki fény a nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, de északi fény néven is ismert (a borealis jelentése északi, az australis pedig déli).

Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. Kvázi minél magasabb a Kp Index, annál jobban közelít az Egyenlítő félé a sarki fény.

Ez a jelenség akár erősen befolyásolja a modern, GPS vezérelt drón eszközöket.

  • 1-3 között csendes állapot van, a mágnesesség okozta hatás az elektronikus eszközökre nem okoz gondot
  • 4-5 között aktív állapot van, a mágnesesség okozta hatás az elektronikus eszközökre gondot okozhat, GPS problémák merülhetnek fel
  • 5-8 között vihar állapot van, a mágnesesség okozta hatás az elektronikus eszközök kifejezetten erős, GPS problémák merülnek fel
  • 8-9 között extrém vihar állapot van, tilos az FPV repülés, vagy súlyos kockázatokkal jár.

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook