Címlap » Modellreptér program

Modellreptér program

Elnézéseteket kérjük, a modellreptér programba való jelentkezés jelenleg egyéb okok miatt szünetel, illetve a már programban résztvevők átszervezés alatt vannak!

 

Modellreptér létrehozásához eseti légtér szükséges, melyet a DOE költségmentesen intéz minden Egyesületi tagnak, az alábbiak szerint:

Eseti légtérhez szükséges egy felelős személy, aki üzemidőben telefonon elérhető és vállalja a reptérparancsnoki teendőket, úgymint légtér aktiválása és deaktiválása, kapcsolattartás a légtér üzemeltető hatósággal, Repülőtér Rend kihirdetése és betartatása.  A reptérparancsnokok további tájékoztatást és részletes információkat fognak kapni.
 

A modellreptér programban való részvételhez szükséges a fentieken felül:

  • A reptérparancsnok személyének aktív DOE tagsági státusszal kell rendelkeznie.
  • Legalább 10 fő (melyből legalább 5 fő DOE tag) nyilatkozata, hogy az adott területen rendszeres jelleggel, pilóta nélküli légijárművel kapcsolatos hobbi tevékenységet folytat.
  • A legális tevékenységhez minden pilótának rendelkeznie kell érvényes modellező felelősségbiztosítással. 

Arra kérjük a reptérparancsnoki szerepet betöltő tagjainkat és az ott résztvevőket, hogy a DOE Modellreptér Programban létesített modellreptéren legalább évi két alkalommal szervezzenek nyílt napot, melynek keretében a személy és vagyonbiztonságot valamint a repülőtérrendet szem előtt tartva, lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára hobbi célú pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenység végzésére, illetve annak megismerésére.
Továbbá alkalomadtán, de legalább évi egy alkalommal, a DOE nyilvános felületein történő bemutatás céljára a modellreptéren folyó tevékenységről és eseményekről biztosítsanak kép, illetve videóanyagokat, ezzel is hozzájárulva a hobbi népszerűsítéséhez
 

A légtérigényléshez az alábbi adatok szükségesek:

  • felelős személy neve és telefonszáma
  • Az igényelt légtér határai (központ, sugár vagy sarokpontok)
  • Légtér felső határa tengerszinttől számított 500 lábra végződően
  • Éjszakai repülési igény megjelölése

Az Eseti légtereket beadás után 30 napos határidővel tudjuk létrehozni*, és a DOE az igényelt légtereket 30 naponként automatikusan meghosszabbítja.

Eseti légtér létrehozásával kapcsolatos igény és információ: modellrepteratdoe [pont] hu

Keressetek minket bizalommal!
 

* Hatósági terheltség miatt, a fentitől eltérően, hosszabb időt is igénybevehet.


 

A modellrepterek társasága általában állandó jellegű baráti társaságok, melyek amellett, hogy többnyire saját költségükön tartják karban a területet, érthető okokból szeretnék megőrizni a helyi nyugalmat, kialakult szokásokat. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt meglátogatnánk egy-egy helyszínt, előtte vegyük fel a kapcsolatot a vezetőjükkel és tartsuk be a fellelhető szabályaikat. Előfordulhat, hogy egy-egy esetben kulturált elutasítást kapunk ezt fogadjuk el.

 


Hasznos segédletek:

DOE Modellreptér programban résztvevő helyszínek

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook