Címlap » Modellrepter » Budapest, Mátyásföldi modellreptér

Budapest, Mátyásföldi modellreptér

Légtér felelős / Reptér parancsnok: 
Szabados Szabolcs

A Mátyásföldi modellrepteret a Mátyásföldi Modellező Baráti Kör tagjai gondozzák. A fel- és leszállópálya simított füves nyírt terület, mely kiválóan alkalmas Scale modellek le és felszállásához. A jelenlévők biztonságát szemelőtt tartva a pályát biztonsági árok választja el a terület többi részétől, például a parkolótól és az asztaltól.

A területen korábban valódi repülőtér működött az MMBK honlapján talált információk szerint:  A mátyásföldi repülőtér az első állandó repülőtér volt Budapest térségében. A Magyar Általános Gépgyár (MÁG) 1916-ban létesült repülőgépgyártó és repülőgép-motorgyárához egy 80×20 méteres repülőgépszerelő hangár  és egy 900×800 méteres  füvesített repülőtér tartozott. 1918 júliusában indult  innen a Bécs-Budapest közti rendszeres légi járat. A trianoni békeszerződés következtében a MÁG-nál levő teljes repülőanyagot megsemmisítették, azonban a repülőtér  az 1922-ben alakult Magyar Légiforgalmi Társaság használatában fennmaradhatott. Belföldi (Kaposvár, Nyíregyháza, Pécs, Debrecen) és nemzetközi (francia-román, német, majd 1931-től olasz és osztrák légitársasággal). A trianoni békeszerződés tilalmai ellenére a repülőteret fokozatosan a magyar légierő titkos bázisává fejlesztették és ennek következtében 1937-től a polgári és a sportrepülés Budaörsre került át. A második világháborút átvészelt repülőteret a Szövetséges Ellenőrző Bizottság gépei használták. 1948-tól kiképzőszázad működött itt. A mátyásföldi szovjet laktanyából családjával együtt 1956 októberében elhurcolt Nagy Imre miniszterelnököt a mátyásföldi repülőtérről vitték el a szovjet gépek. Jelenleg csak a  rádiótávirányítós repülőmodellek repítésére használható. A hangárt lebontották.

MMBK Börze

Itt található a térképen

DOE Modellreptér programban résztvevő helyszínek

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 
 

Facebook