Címlap » Módosult a légiközlekedésről szóló törvény (2016.11.22)

Módosult a légiközlekedésről szóló törvény (2016.11.22)

2016.11.22-én kedden az Országgyűlés 154 igen, 33 nem ellenében, 8 tartózkodás kíséretében a légiközlekedésről szóló törvény módosítását elfogadta.

Szövege: http://www.parlament.hu/irom40/12591/12591-0007.pdf

A módosítás 2016 . december 31-én lép hatályba, önmagukban ezek nem hoznak jelentős változást, de előkészítik a törvényt a későbbi rendelethez, illetve némi következtetést enged annak várható tartalmára.

A definíció egyszerűsödött - pilóta nélküli légijármű: olyan polgári légijármű, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi.
A pilóta nélküli állami légijármű (honvédelmi, a vámhatósági, a rendőrségi és határőrizeti szervek számára) fogalma is meghatározásra került, ezekre természetesen más szabályok fognak vonatkozni.
Pilóta nélküli légijárművel (beleértve a repülőmodelleket is, a pilóta nélküli légijármű fogalmának változtatásával a repülőmodell fogalma beolvad e fogalom alá) légiközlekedési tevékenység a légiközlekedési hatóság felé történt bejelentést követően folytatható, minden vele kapcsolatos ügyintézés elektronikus lesz.

Ez az összeolvadás a hozzánk befutott visszajelzések alapján aggodalmat kelt a modellezőkben, azonban ne felejtsük el, hogy eddig is szükség lett volna elkülönített légtérre ezeknek az eszközöknek a használatához, továbbá a későbbi rendelet a gép paraméterei alapján más követelményeket határozhat majd meg.

A pilóta nélküli légijárművek használatát támogató, az aktuális légtér információkat és egyéb korlátozásokat tartalmazó honlap és mobilalkalmazás kerül bevezetésre 2017. július 1-től, melyen keresztül ellenőrizhető, hogy az adott helyen repülhetünk-e?

A repülések, a nyilvántartás részletes szabályait, a légialkalmassági vizsgálat rendjének, a légialkalmassági tanúsítvány kiadásának, felfüggesztésének részletes szabályait, a pilóta nélküli légijárművet vezetők képzésének részletes szabályait, a képzést végző szervezetek kijelölésének szabályait, a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenység részletes szabályait és az üzemben tartásának szabályait rendeletben fogják megállapítani (NFM), ez az, ami meghatározó lesz.

Az üzemben tartáshoz ahogyan eddig is, kötelező lesz a felelősségbiztosítás.
Ellenőrzött légtérben, bizonyos feltételek betartása mellett (részletek a későbbi rendeletben) nem lesz szükség légiforgalmi irányítói engedélyre.

A 25 kg feletti gépek légialkalmassági tanúsítvánnyal vagy egyedi repülési engedéllyel tarthatóak üzemben.

A pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályok megsértése esetén, mint minden légijármű esetén - a légiközlekedési bírság kivetésének részletes szabályairól és a beszedett bírság összegének felhasználási rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározottak szerint - 100.000.000 Ft-ig terjedő bírság szabható ki.
A módosítás hatályba lépésével a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályok megsértőivel szemben a rendőrség is jogosult a bírság kiszabására (jelenleg a légiközlekedési hatóság jár el).

Nem tudjuk mennyit kell még rá várni, de a rendelet közigazgatási és társadalmi egyeztetése során a Drónpilóták Országos Egyesülete vállalja a beérkező vélemények összesítését, azokat egységes szerkezetbe foglalva juttatja majd el a jogalkotóhoz.

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook