Címlap » DOE Rádióamatőr program

DOE Rádióamatőr program

A DOE Alapszabályban meghatározott célja és feladatai között szerepel, hogy az Egyesület speciális rádióamatőr egyesületként is működik. A specialitása, hogy a rádióamatőr tevékenységből leginkább a pilóta nélküli repüléssel kapcsolatos tevékenységeket végzi. 

Bár a hazai rádió amatőrök leginkább beszéd-hang kommunikációra forgalmaznak, bizonyos estekben (FPV célok) használt frekvenciák és teljesítmények legálisan használhatóvá válnak a vizsgázottak részére.

Ennek a célnak a megvalósítása érdekében, létrehoztuk és működtetjük a DOE Rádióamatőr programot.

A Magyar Rádióamatőr Szövetséggel és tagjainak számító egyesületekkel való együttműködés keretében lehetőségünk nyílt, tagjaink szakszerű Rádióamatőr vizsgára való felkészítését biztosítani.
Egy csoport akkor indítható, ha a jelentkezők létszáma eléri a 10-15 főt.

Az Egyesületünk a DOE Rádióprogram keretében szakember segítségének igénybevétele mellett díjmentesen biztosítja a jelentkezők vizsgára való felkészítését, ellenben a vizsgadíjat a jelentkezőnek kell állnia.

A felkészítés ellentételezéseként elvárt, hogy a felkészítésen résztvevő igazolhatóan elmenjen vizsgázni, ellenben téma nehézségére való tekintettel, a DOE részéről nem elvárt a sikeres vizsga letétele.

A jelentkező jelentkezésével vállalja, hogy amennyiben a felkészítés után nem megy el vizsgázni fél éven belül, úgy a felkészítés díját (10000Ft) befizeti a DOE erre a célra kijelölt bankszámlaszámára önkéntes adományként. Ezzel jószándékúlag segítve az Egyesület törekvéseit, hogy további tagtársak számára tudja biztosítani a tudásanyag elsajátítását és a vizsgára való felkészülés lehetőségét.

A programban résztvevők számának limitjét a tervezhetőség miatt jelenleg 100 fő/tárgyévben határoztuk meg.
Az első kurzus teszt jelleggel Budapesten lesz megtartva, amint az első csoport indíthatóvá válik. A jelentkezőket időben informálni fogjuk a továbbiakról.
Egy kurzus folyamata nem egy alkalomból áll, de lehetőségekhez mérten igyekszünk a részvételi lehetőséget biztosítani minden csoporton belüli jelentkező számára.

A felkészítő kurzus végén egy a kurzus részét képező  előzetes szintfelmérő próbavizsgát tesznek a jelentkezők, melyből kiderülhet az, hogy esetleg még mit kell erősíteni a valódi vizsga előtt, avagy teljes mértékig felkészültek.

Őszintén bízunk abban, hogy minden jelentkező örömét leli a Rádióamatőr vizsgára való felkészülés minden pillanatában és élhet a sikeres vizsgát követő lehetőségekkel.
 

Jelentkezésre az éves tagdíjat befizetett (aktív) tagjaink számára biztosítunk lehetőséget,
a DOE Connect / DOE Connect Shop felületen keresztül.

Érdeklődni: radioamator (kukac) doe.hu / Rudics Attila

 

 


RÁDIÓAMATŐR TANANYAG

Készítette: dr. TOLNAI JÁNOS HA5LQ

(A tananyag weboldalunkon való publikálása a MRASZ írásos engedélyével történik! Köszönjük!)

1. BEVEZETÉS

2. AMATŐR RÁDIÓFORGALOM 

3. MŰSZAKI ISMERETEK: 

4. A RÁDIÓAMATŐRKÖDÉSRE VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK 

5. BIZTONSÁGTECHNIKAI ISMERETEK

 

Jogi segédlet a rádióamatőr vizsgára történő felkészüléshez

Sok hasznos információ érhető el Joubert Attila oldalán is

 


 

RÁDIÓAMATŐR VIZSGAIDŐPONTOK

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-ben az alábbi időpontokban tervez rádióamatőr vizsgákat tartani – elegendő számú jelentkezés estében:

Időpont Nap Helyszín
1. 2019. január 24. Budapest
2. 2019. február 21. Budapest
3. 2019. március 21. Budapest
4. 2019. április 25. Budapest
5. 2019. május 23. Budapest
6. 2019. június 20. Budapest
7. 2019. szeptember 26. Budapest
8. 2019. október 24. Budapest
9. 2019. november 21. Budapest
10. 2019. december 19. Budapest

 


A rádióamatőr a rádióamatőr szolgálatok munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vesz részt, tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul. Továbbá megfelel a radióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek.

/Nemzetközi Rádiószabályzatban leírtak alapján/

 

Egyéb hasznos információk:

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook