Címlap » Tudásbázis » Hol vannak ilyen légterek? Hol találok róluk adatokat?

Hol vannak ilyen légterek? Hol találok róluk adatokat?

Magyarország légtere az alábbi táblázatban található légterekre oszlik:

Magyar légtér

A magyar légtér Magyarország kizárólagos és elidegeníthetetlen tulajdona, a légiközlekedés számára fizikailag igénybe vehető magasságig terjedő része. A légiközlekedési célra kijelölt légtér légiforgalmi légtérre, időszakosan korlátozott, korlátozott, veszélyes és tiltott légterekre oszlik.

 

Légiforgalmi légtér

Az ABC betűivel azonosított légterek, amelyeken belül olyan repülések hajthatók végre, amelyek számára a légiforgalmi szolgálatok és a működés szabályai meghatározottak. A légiforgalmi légtér a légtérben nyújtott légiforgalmi szolgáltatás fajtája alapján ellenőrzött vagy nem ellenőrzött légtérreoszlik.

 

TRA (Temporary Reserved Area) – időszakosan korlátozott légtér

Meghatározott kiterjedésű légtér, amelyben állami légijárművel olyan repülési tevékenység zajlik, amely veszélyt jelenthet az adott tevékenységben részt nem vevő légijárművek számára. Hazánkban 34 darab TRA van, amelyek aznapi és másnapi tervezett igénybevételéről a napi légtérfelhasználási tervben található információ.

 

Veszélyes légtér

A katonai, a rendvédelmi és az egyéb jogosult szervek feladatainak ellátására igényelhető légtér. A veszélyes légtérben a közzétett üzemidő alatt, külön jogszabályban meghatározott szabályok szerint és az illetékes szolgálat engedélyével lehet repülni. A veszélyes légtérben a közzétett üzemidő alatt légiközlekedés – a veszélyes légtérben folyó tevékenységben részt vevő légijárművek repüléseinek kivételével – nem tervezhető. Ezek a légterek a lőterek fölött helyezkednek el, amelyek aznapi és másnapi tervezett üzemidejéről a napi légtérfelhasználási tervben található információ.

 

Tiltott légtér

A tiltott légtérben a légiközlekedés tilos, ez alól még a légiközlekedési hatóság sem adhat felmentést. Tiltott légtér található Paks és Csillebérc térségében.

 

Ellenőrzött légér

Olyan légtér, amelyben légiforgalmi irányítás zajlik, fajtái a következők:

  • repülőtéri irányító körzet, amely polgári (CTR) vagy katonai (MCTR) körzet
  • a közelkörzeti irányítói körzet, amely polgári (TMA) vagy katonai (MTMA) körzet
  • egyéb polgári irányítói körzet (CTA)

Ellenőrzött légteret Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és néhány katonai repülőtér (Szolnok, Pápa és Kecskemét) körül találunk, ezek a földfelszíntől (GND) indulnak. Ellenőrzött légtér továbbá a légtér 9500′ AMSL és FL660 közötti része.

 

Nem ellenőrzött légtér

A légiforgalmi légtér ellenőrzött légtéren kívüli része.

 

CTR (Aerodrome Control Zone) – polgári repülőtéri irányító körzet

A polgári repülőtéri irányító körzet föld vagy a víz felszínétől kezdődő térbeli kiterjedéssel rendelkező ellenőrzött légtér. Felső határa megegyezik az adott repülőtéri irányító körzet feletti ellenőrzött légtér alsó határával. 

 

MCTR (Military Aerodrome Control Zone) – katonai repülőtéri irányító körzet

A katonai  repülőtéri irányító körzet ellenőrzött légtere a föld vagy a víz felszínétől egy meghatározott felső magasságig terjed. Felső határa megegyezik az adott repülőtéri irányító körzet feletti ellenőrzött légtér alsó határával. 

 

TMA (Terminal Control Area) – közelkörzeti irányítói körzet

Olyan légtér, amelyet egy vagy több nagyobb repülőtér közelében létesítettek, alsó határa a földrajzi viszonyoknak és a légiforgalomnak megfelelően változik, de sehol sem alacsonyabb 600 lábnál (200 m) a terep felszíne felett.

 

MTMA (Military Terminal Control Area) – katonai közelkörzeti irányítói körzet

Alsó határa a földrajzi viszonyoknak és a légiforgalomnak megfelelően változik, de sehol sem alacsonyabb 600 lábnál (200 m) a terep felszíne felett.

 

CTA (Control Area) – polgári irányítói körzet

A földfelszín felett meghatározott magasságtól kezdődő térbeli kiterjedéssel rendelkező ellenőrzött légtér.

 

Korlátozott légtér

A korlátozott légterek igénybevételéhez a légiközlekedési hatóság engedélye szükséges. Emellett olyan korlátozott légterek is vannak, amelyekben bizonyos sebességi határt nem lehet átlépni.

 

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér

A korlátozott légtér egyik fajtája, jellemzően természetvédelmi területek felett helyezkednek el. A légtér igénybevételéhez az illetékes környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A környezetvédelmi hatóságok megyei területi felosztás szerint működnek. 

Tipp: A  korlátozott légterek igénybevétele iránti kérelem és kitöltött minta megtalálható a Letöltések között.

 

Drop Zone

Elsődlegesen a gyakorló ejtőernyős ugrások vagy műrepülés védelmének céljából, repülőterek felett kijelölt légtér.

 

Koordinált légtér

A vitorlázó légtérnek az ellenőrzött légtérben lévő azon magasságtartománya, amelyben repülések az ellenőrzött légtérben illetékes légiforgalmi szolgálati egység engedélye alapján, koordinációs feladatokat ellátó szervezet közreműködésével hajthatók végre.

 

Eseti légtér

Eseti légteret olyan tevékenység végzésekor kell kijelölni

  • ha a tevékenység a légiközlekedés biztonságára veszély jelent (pl. tűzijáték)
  • ha a repülés nem hajtható végre a légiforgalmi légtérre meghatározott repülési szabályok szerint
  • légi bemutatók, rendezvények esetén
  • pilóta nélküli légijárművel és pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez

 

Forrás: Légtér.hu

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook