Címlap » Tudásbázis » Készül-e egységes szabályozás az EU-n belül? Milyen szabályozásra számíthatunk?

Készül-e egységes szabályozás az EU-n belül? Milyen szabályozásra számíthatunk?

Az Európai Unión belül jelenleg nincs egységes szabályozás, azonban az Európai Bizottság által javasolt új keretrendszer megteremtése – a 216/20088 Európai Parlament és Tanács rendeletének felülvizsgálata – arra ad lehetőséget, hogy a pilóta nélküli légijárművekre a jövőben egységes Európai Uniós szabályok vonatkozzanak. 

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a megszokott légiközlekedési jogszabályoktól eltérően egy kockázatalapú, működésközpontú rendszer kidolgozását szorgalmazza, amelynek lényege, hogy a repülés által okozott kockázat növekedésével a pilóta nélküli légijárműveknek és vezetőiknek szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

Az Ügynökség által publikált jogszabály tervezetek elérhetők a https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/civil-drones-rpas(link is external) weboldalon. Az Ügynökség a jogalkotás során több nyilvános konzultációt is hirdet, amely során nem csak a tagállamok, hanem a felhasználók is véleményezhetik az adott javaslatot, így érdemes figyelni a honlapot.

Küldetésünk

A DOE küldetése

A biztonságos pilóta nélküli repüléshez szükséges műszaki-technikai, vezetési-irányítási és repülésbiztonsági tudásbázis rendszerezése és tagjai közötti megosztása; a normatív és etikai szabályrendszerek megteremtése, illetve azok kialakításában való közreműködés; az ágazat szereplői közötti egyeztetés, koordináció; a jogalkotókkal és hatóságokkal történő együttműködés.

 

Elérhetőségek

Kapcsolatok:
https://doe.hu/egyesuletunkrol

Facebook:
https://facebook.com/doe.hu

DOE Társalgó:
https://facebook.com/groups/doe.hu
 

 

Facebook