KP index
Hírlevél - fejléc

2022/06 hírlevél

DOE 2022. júniusi hírlevél

Szervezeti élet

Sportnap 2022.06.02.

A hónap nagy eseménye a DOE Nagytarcsai Sportnapon történő bemutatkozás volt. Június 11-én a DOE bemutatkozott a sportbarát közösségnek. A rendezvényre eseti légteret igényeltünk és kaptunk 40 m magasságig – köszönet a polgármesternek, aki állami feladatként tekintette a sport népszerűsítését, – így egyszerűsített légtérigényléssel élhettünk. A felhős, de enyhe szeles időjárásban akadálypályán whoop bemutatót tartottunk,  gyerekek és felnőttek pedig számítógépes szimuláción próbálhatták a drónozás kezdő lépéseit. A bemutatót két drónnal is rögzítettük kb 20 m magasságon, így az érdeklődök a Mavic 2 és Mini 2 modellek repülési lehetőségeit is megismerhették. A konzultációk kapcsán ismertettük a szabályszerű drónozás lépéseit és az esetleges vásárlás szempontjait. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt érdeklődők körében is népszerű volt a standunk. A rendezvényről a Facebookon adtunk képes tudósítást, amely tudósítások összesített elérése videó tudósítással együtt közel 5000 volt.

Két nap BV-ben

A drónozás népszerűsítése és a szabálykövetésben való haladó szerepünk miatt június 27-28-án a DOE Elnökség meghívást kapott a büntetés-végrehajtás drónpilótái számára szervezett szakmai napjára. A szakmai képzésként szolgáló eseményen az előadók közt volt dr. Csevár Antal alelnök, aki a drónokkal elkövethető kriminalizált magatartások jellemzőit elemezte. Sipos Márió elnök a gyakorlati tapasztalatait osztotta meg, majd terepgyakorlat előtt FPV és drónszimulátor bemutatót tartott. A rendezvény lehetőséget adott a HM légügyi hatóság egyik vezetőjével, továbbá Pataki Andrásssal (Myactioncam – Drone Hungary) és az állami felhasználókkal való konzultációra is. Az esemény jó példája a különböző drónos közösségek együttműködésének, a tapasztalatok cseréjének.

A DOE vezetése elkötelezett a jogszerű drónhasználat népszerűsítésében, a szabályrendszer egyszerűsítésében és áttekinthetőségében, amelyet az egyes releváns hatóságokkal való konzultációkkal kívánunk előmozdítani. Munkánkban a széleskörű tagsági tapasztalatokra és a felhasználói igényekre támaszkodunk a légiközlekedés biztonságának előmozdítása érdekében.

Hatósági kapcsolatok

Az egyesületünk a légiközlekedés biztonsága és a drónos repülés elkülönítése témakörben konzultációt kezdeményezett a légiközlekedésben érdekelt szervezetekkel. Mivel nyilvánvaló, hogy a Mydronespace applikáció kizárólag a drónosok tájékozódását szolgálja a légiközlekedés más résztvevői ezt nem figyelik. Az applikáció szinkronizál ugyan a netbriefing rendszerrel, ahol a légterek mellett már nem csak az eseti légterek, hanem a felhasználók jelzései is látszanak, de a „napi légtér kiosztás” szerint ezt nem nézik folyamatosan a kisrepülők, helikopterek, és a siklóernyősök sem. Nagy a riadalom, amikor az eseti, vagy „open” légtérben, másik légiközlekedési eszközzel találkozunk és ez a félelem kölcsönös lehet.

Igen, nagy a baj és a DOE ezt felismerte. Társaink visszajelzései alapján levelet intéztünk a HM, ITM, HC és légimentőknek, szorgalmazva a megoldást. A kezdeményezésre a Hungarocontrol nyitott elsőként, akinek képviselőivel őszinte kommunikációt folytattunk. Jelenleg ott tartunk, hogy a légimentők is felvették a kapcsolatot a Hungarocontrol-al. Ezt követte Sipos Márió DOE elnök látogatása június 17-én a mentőhelikopteres szolgálatnál. Körvonalazódik egy kerekasztal megbeszélés, ahol az érintett felhasználók és hatóságok egyeztethetik a problémákat, amelyekre a jelenlegi infrastruktúra kihasználása adhat lehetőségeket.

Szándékunk a jogszabályok változásáig elérni azt, hogy mindenki biztonságban legyen, amennyire a jelenlegi rendszerek ezt lehetővé teszik. Mindössze annyira lenne szükség, hogy a légiközlekedésben résztvevők láthassák egymást az alkalmazásban, vagy más módon tájékozódhassanak a légteret érintő további felhasználókról. A kezdeményezésről a Facebookon történő száraz híradásunk 937 főt ért el és 86 aktivitást váltott ki.

ISMÉT PÁLYÁZAT  A/2 vizsgafelkészítő tanfolyam támogatás

Az egyesület ismételten pályázatot hirdetett az A/2 vizsgafelkészítő tanfolyami hozzájáruláshoz a tagok számára. Terveink szerint a pályázatot szeptemberig kívánjuk lezárni, de ha a jelentkezők száma magas lesz, akkor lehetséges a korábbi lezárás is. A jelentkezések a meghirdetést követően megugrottak, de még mindig tudunk helyet biztosítani tagjaink számára.

Felelősségbiztosítás

A nyári szezon sem akadálya a légijármű felelősségbiztosítás megkötésének. doe.hu honlapunkon és a Facebook oldalunkon is adunk tájékoztatást a megkötés feltételeiről és a tagok által fizetendő díj átvállalásáról. FONTOS tudnivaló a felelősségbiztosítással kapcsolatban: Kérjük tagjainkat, hogy nézzék meg a meglévő felelősségbiztosításuk lejáratát. Amennyiben a szerződésüket nem kívánják meghosszabbítani, azt legalább 30 nappal a lejárat előtt fel kell mondani. A szerződés a díjfizetés elmulasztásával is megszűnik, azonban ilyen esetben a biztosító még küldi a felszólító leveleket és a kártyás befizetéshez szükséges linket. A DOE a tagok részére kedvezményes feltételekkel köti meg a kötelező felelősségbiztosítást az üzleti célú felhasználás esetén, továbbá a tagok második és további drónjai esetében is, azonban ennek költsége a tagot terheli. A kedvezmény elérése érdekében érdemes a biztosítást az egyesületen keresztül kötni.

Arra törekszünk, hogy tagjaink a jogszerű felhasználás feltételeinek megfeleljenek, amelyek közül kiemelten fontos a „kompetencia” tanúsítvány és felelősségbiztosítás megléte.

 

 

Honlap

A Tudástár feltöltése lelassult, hiszen a nyári időszak a drónozásé, nem az elméleti munkáé. Mindenesetre igyekszünk az oldalakon hasznos információkat adni, egyben a módosításokat (ITM-TIM változásokat) átvezetni. A DOE/Tudástár menüpontjából közvetlenül elérhetők az UAS és az üzembentartói regisztráció, valamint az eseti légtér igénylés frissített linkjei és legfontosabb tudnivalói is, így azt nem kell az érdeklődőknek több helyről keresgélnie.

Tagsági kártya

Erre a kérdésre már több hónapja térünk vissza, a fejlesztés ismét előtérbe került, nem adtuk fel. A megoldáshoz újabb fejlesztőket veszünk igénybe, ezért módosul majd az adatvédelmi szabályzatunk is, amelyet a DOE weboldalon az Egyesületünkről/Egyesület dokumentumai menüpont alatt tesszük közzé.

Tagdíj bankszámlaszáma: 16200151-18542792

IBAN: HU23 1620 0151 1854 2792

S.W.I.F.T.BIC: HBWEHUHB

Bank: MagNet Bank Zrt.

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...