KP index
Hírlevél - fejléc

2022/11 – Hírlevél

Szervezeti élet

Az időjárás drasztikus változása nem kedvezett a szabadtéri programoknak, így a tervezett programok elmaradtak. Helyettük beltéri programokon vettünk részt. Október 29-én zajlott a Tiny Drones 4 – Drone Wars, azaz micro drone (whoop) verseny, amelyre Lengyelországból is érkeztek. Sporttársunk kis összefoglaló vidója jól visszadja a hangulatot a gigászi küzdelemről. Decemberben Lengyelországba várják a versenyzőket és tervezünk az év elejére hasonló, de nyilvánosabb rendezvényt.

Korea IT Trade Mission

A Novotel Budapest Centrum Hotelben október 17-én megrendezett eseményről a weboldalunkon tudósítottunk, majd azt a közösségi oldalainkon is megosztottuk. doe.hu/korea-it-trade-mission

Pályázat

Az egyesület ebben az évben pályázik a Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2023. címmel kiírt pályázaton. Ez alapján az egyesület a közösségfejlesztés drónozás népszerűsítésével és a szabályos légiközlekedés ismereteinek terjesztésével címet viselő projektjét kívánja megvalósítani. Az elnyert támogatással az egyesület anyagi eszközeit kívánjuk bővíteni a népszerűsítési, közösségfejlesztési és ismeretterjesztési missziónk megvalósításához. A pályázati felület megnyílásával a pályázat beadásra került.

Online jelenlét

A közösségi oldalainkra feltöltött bejegyzések a későbbiek során nehezen visszakereshetők, ezért októbertől a weboldalunkra tettük fel a híreket és onnan osztottuk meg a Drónpilóták Országos Egyesülete (nyílt) és a DOE Társalgó (zárt) Facebook csoportban.

A weboldalunkon a hírlevelek is elérhetővé váltak, ugyan a rendszer a leiratkozásokat automatikusan tudja kezelni, így az adatvédelmi rendelkezések maradéktalan betartása már nem ütközhet akadályba. A kötelező tagsági értesítésekről azonban annak kötelező mivoltából adódóan nem lehet leiratkozni.

A legtöbb elérést eredményező bejegyzések főleg a DJI új termékeivel kapcsolatosak voltak, amely a cég népszerűségének töretlenségére utal. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy bemutassuk a DJI-on kívüli világot legyen az multirotoros, vagy merevszárnyú drón. Bár a hazai piacon ez utóbbi termékek nehezen érhetők el és a szerviz is kétséges, azért előbb-utóbb számolni kell a tömeges megjelenésükkel is.

Nagy hangsúlyt helyeztünk azokra a drónokra, amelyeket speciális feladatok elvégzésére terveztek, ezzel is ötleteket adva vállalkozások beindításához. Persze a jogszabályok, a jogszabályok. Előbb-utóbb (de inkább a közeljövőben) a drón ökoszisztéma részeként a drónnal végzett munkákat is lehetővé tevő jogi környezetre lehet számítani, így nem árt a vállalkozásokat előre megtervezni, ötletelni.

A weboldalunkon elhelyezett kp index linkjét a szolgáltató megszüntette, így új megoldást kellett keresnünk a repülés biztonságát szolgáló tájékoztatás érdekében. (Bár a KP-index az UAV Forecast appon is nyomon követhető, de gyakran extrém lehetetlen értékeket jelez az applikáció)

Felelősségbiztosítás

A DOE a tagok részére kedvezményes feltételekkel köti meg a kötelező felelősségbiztosítást. Az egyesületi tagdíj tartalmazza a felelősségbiztosítás díját, annak feltételeit itt olvashatjátok. Jelentős ár előnnyel az üzleti célú felhasználás esetén és a tagok második, valamint további drónjai esetében is, azonban ennek költsége a tagot terheli. A kedvezmény elérése érdekében érdemes a biztosítást az egyesületen keresztül kötni. Hasznos tudnivaló a hatóság elérhetőségei, nyomtatványok a Tudástár – DOE oldalról is elérhetők.

Title

Eseti légtér szükségessége

A Facebook oldalainkon gyakran merül fel kérdésként a kertben, saját lakóházhoz tartozó területen, alacsony magasságban való drónozás, pl. tetőfelmérés, családi fénykép, vagy videokészítés jogi feltétele. Már nem csak egyesületi szinten próbáljuk a jogi kereteket tágítani és ennek hangot adni, a Magyar Drón Koalícióban is reszt veszünk a munkában, amely szintén a szabályok jobbításáért alakult. Lakott területen kerüljük a reptetést, vagy igényeljünk eseti légteret (ameddig ez a követelmény fennáll), amelynek szerencsés esetben lehet rövid (öt nap is) az ügyintézési ideje.

Mydronespace app

Ne felejtsétek el a műveletek megkezdése előtt az applikáción bejelölni a repüléssel érintett területet. Érdemes a területet előre kinézni a térképen és a tervezett repülés kezdetének megjelölésével bejelölni. Amennyiben a használattal kapcsolatban problémátok merül fel, nézzétek meg az app használatáról szóló videós bemutatót. (mydronespace applikáció)

Regisztrációk menete

Az üzembentartói és a drón regisztrációk eljárási ideje a nyári késedelmekhez képest ismét felgyorsultak és elviselhető mértékűek lettek. Az egyesület az online regisztrációk mellett áll ki, de az e-közigazgatás ezzel az igénnyel még nem birkózott meg, így a digitális jólét felé kis és lassú lépésekkel próbálunk közelíteni. A külföldre utazó társaink jelezték, hogy a korábban kiadott (2021-2022 első fél év) üzembentartói regisztrációs határozatokra (nem EU szabványos), érdemes kérelmet benyújtani a helyesbítésért e-papíron.

Távpilóta vizsgaszabályzat

Augusztusban jelent meg a távpilóta vizsgaszabályzat, amelyet a TIM közzétett és itt lehet megtekinteni Dokumentumtár – Közlekedési Hatóság (kormany.hu)

Arról nincsen releváns információnk, hogy az EU rendeleteitől eltérő „jogosítvány”, mely országokban lesz elfogadott, illetve milyen tevékenységre, vagy engedélyekre jogosít majd.

A szintén közzétett és részletes leírás a Tantervi és vizsgakövetelményekről itt olvasható.

https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/354940

Helyi kezdeményezések támogatása

Társaink a helyi drónos közösségek rendezvényeit előzetes egyeztetéssel és feltételek alapján az egyesület támogatja. Ezért érdemes városi, vagy regionális szinten akár ügyességi, akár whoop, vagy drónbemutatóval kapcsolatos rendezvényt szervezni. Az év eleji és tavaszi rendezvények szervezését már most érdemes elkezdeni, kultúrházak és kisebb sportcsarnokok kapacitását kihasználva.

Aktív, közösség iránt érdeklődő tagok keresése

Keresünk tagokat, akik szívesen vesznek részt

honlap, vagy Facebook tartalom előállításában
rendezvények szervezésében
bemutatókon demonstrálásban, résztvevők tájékoztatásában
oktatási anyagok, grafikák készítésében.
Aki ezen tevékenységek valamelyikéhez kedvet érez, jelezze az elnokseg@doe.hu e-mail címen az elérhetőségével. Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot.

Kedvezmények

A DOE tagoknak partnereink továbbra is biztosítanak a vásárlásokból, szervizdíjakból kedvezményeket. Ezek listáját az Előnyprogram – DOE oldalon tüntettük fel. Örömmel biztosítjuk tagjaink szolgáltatásának megjelenítését is a tagság részére nyújtott kedvezmény mértékével.

Tagdíj bankszámlaszáma: 16200151-18542792

IBAN: HU23 1620 0151 1854 2792

S.W.I.F.T.BIC: HBWEHUHB

Bank: MagNet Bank Zrt.

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...