KP index
Hírlevél - fejléc

2022/03 – Hírlevél

Szervezeti élet

2022 februárjában hirdettük meg az előnyprogramot, amelynek alapjait tavaly óta terveztük. Most a program anyagi fedezete is rendelkezésre áll, ezért elkezdtük azt a tevékenységet, amely alapján a tagok az előnyöket élvezhetik. Hosszú idő óta a március volt az első hónap, amikor az egyesület a tagok számára olyan előnyöket tudott biztosítani, amelyekre büszkék lehetünk.

Az elnökség elkötelezett abban, hogy az egyesület minél több tagja részesüljön képzésben, ismereteit gyarapítsa és szerezze meg az A/2 kompetencia vizsgát.

Az egyesület által támogatott A/2 vizsgafelkészítő tanfolyam

A tanfolyam díjához való anyagi hozzájárulás igénylésének lehetőségét február 10-én hirdettük meg február 28-ig tartó jelentkezési határidővel. A támogatást elnyert pályázók nevét az adatvédelmi hozzájárulásukat követően a FB oldalunkon március 10. napján tettük közzé. Az első elbírálást követően a jelentkezési határidőt egy alkalommal meghosszabbítottuk, hogy még többen tudjanak jelentkezni a képzésre. A pályázatok értékelésénél figyelembe vettük, hogy a jelentkezőnek mióta áll fenn DOE tagsága, illetve milyen volt az eddigi aktivitása. Emellett lehetőséget kaptak néhány esetben újonnan csatlakozott tagjaink is.

Az első sikeres pályázó vizsgaeredményét március 24-én tettük közzé FB oldalunkon :

Felelősségbiztosítás

A Generalival kötött megállapodás alapján kötünk felelősségbiztosítást a tagok légijárműveire. A feltételeket a FB oldalainkon és a hírlevélben februárban hirdettük meg és a felelősségbiztosítás megkötésének feltételei változatlanok. Erről március 11-én video konferenciát tartottuk és a résztvevők mindegyike élt a tagdíjba foglalt felelősségbiztosítás lehetőségével.

A felelősségbiztosítást kompetencia vizsgával (akár A1-A3) rendelkező tagok igényelhetik, akik szabadidős célú drónozást folytatnak 4 kg felszálló súlynál könnyebb UAS-al és befizették az éves tagdíjat. A tagdíjba épített felelősségbiztosítást a DOE csak egy drónra köti meg.

Amennyiben a tag további drónnal rendelkezik, igényelheti, hogy a DOE rendkívül kedvezményesen felelősség és jogvédelem biztosítást kössön számára, azonban ennek költsége a tagot terheli.

 

Gyakori kérdések a felelősségbiztosítással kapcsolatban

Köthető-e 250 g alatti tömegű drónra felelősségbiztosítás?

A szabadidős célú felhasználásnál 250 g alatti drónra nem kötelező a felelősségbiztosítás kötése, de tudatos üzemeltetéshez, valamint az A/2 kategóriában történő művelet folytatása esetén ajánlott. Mindenképpen hasznos, hogy a DOE tagjai teljes mértékben meg tudnak felelni a kötelező elvárásoknak.

A biztosításhoz szükséges megadni a légijármű hatósági regisztrációs számát, azonban a hatósági regisztrációnál meg kell adni a felelősségbiztosítás kötvényszámát. Ezt az ellentmondást hogyan lehet feloldani?

A biztosítás megkötéséhez csak akkor szükséges regisztrációs számot adni, ha a biztosított személy ilyen számmal már rendelkezik. A biztosítási fedezet nem a regisztrációs számhoz, hanem a légijármű azonosítószámához kapcsolódik. Ha egyedi építésű, vagy nincs gyári azonosító, akkor célszerű előbb az UAS regisztrációval kezdeni és nevet adni, mert sajnos a hatóság nem minden esetben értelmezi a „saját építés” elnevezést és hiánypótlásra szólít fel.

Hogyan lehet kedvezményes felelősségbiztosítást kötni a DOE által meghirdetett és fedezett felelőségbiztosítási kategórián kívül eső tagnak, vagy drónnak?

Amennyiben az egyesület tagja több drónnal rendelkezik, vagy a felhasználási célja nem a szabadidős (hobby) kategóriába esik, vagy a légijármű tömege meghaladja a 4 kg-ot, a tag ezen esetekben is kérheti, hogy a DOE kössön a légijárművére felelősségbiztosítást. Ekkor az eddigi gyakorlat szerint a DOE előbb árkalkulációt kér a biztosítótól, majd a tag annak ismeretében dönthet arról, hogy az így kapott kedvezményes árat megfizetve kössön a drónjára egyedi, DOE kedvezményes felelősségbiztosítást. Természetesen más biztosítónál is köthet szerződést, ha úgy dönt, hogy nem él a jelentős közösségi kedvezménnyel. Az eddigi tapasztalatok alapján a DOE és biztosító partnere által nyújtott kiemelten kedvező egyedi biztosítási kedvezményeket meg sem közelítik más biztosítók ajánlatai.

Hogyan lehet igényelni a felelősségbiztosítást?

Tagjaink az info@doe.hu címen a kompetencia tanúsítvány megküldésével kérhetik a felelősségbiztosítást. Megküldjük a biztosító adatlapját, amelyre a tag feltölti a személyes adatait, légijármű azonosítóit, önrész és a biztosítás hatályának megjelölésével vissza kell küldeni. Ezt követően a biztosító rögzíti az igényt és a DOE megküldi a kötvényt. Külön igényelt egyedi biztosítás esetén (Céges felhasználás, vagy 4kg-nál nagyobb UAS) a biztosítás díja a tagot terheli, ezért DOE díjbekérőt küld a tagnak és a szerződést a díj beérkezését követően köti meg.

Ha nem vizsgázott társunk jelentkezik, szervezett időpontban nyújtunk segítséget az A1-A3 vizsgára felkészítéssel.

Mi a felelősségbiztosítás területi hatálya?

A szabadidős célú, kedvezményezetti kategóriába eső légijárművekre kötött felelősségbiztosítás hatálya az egész EU-ra kiterjed, ráadásul lakott területre is. Az üzleti célú légijármű felelősségbiztosításnál a biztosított választhatja meg, hogy csak hazai pályán vagy külföldön is kíván műveletet végrehajtani.

Hogyan és honnan ismerhetem meg a részletes biztosítási feltételeket?

A DOE honlapján Biztosítás menüpont alatt az ügyféltájékoztató, valamint a pilóta nélküli légi jármű felelősség- és jogvédelmi biztosítás termékismertetőjét is közzétettük. Azon tagok részére, akik számára a DOE kötött felelősségbiztosítást, ezeket a dokumentumokat a kötvénnyel együtt e-mailben is elküldjük.

ÚJ honlap

Februárban adtunk hírt arról, hogy az egyesület új honlapot épít. A régi rendszer korábban elavult, annak támogatás nélkül maradása és ebből adódó technikai problémák sokasága miatt összeomlott és az új honlapot kezdtük el használni. Itt még sok tennivalónk van, de szívesen várunk minden észrevételt, kritikát, hozzászólást. A webtárhelyen sok adatunk van, részben a korábbi weboldalhoz kapcsolódó, vagy még nem azonosított állományok is, melyek lassítják az oldal működését, ezért türelmet kérünk.

WEB lap – tagsági regisztráció – tagsági igazolvány

Az új honlap a tagi felhasználói nevet, jelszót nem tudja átvenni. A tag által korábban használt fiókneve és felhasználó jelszava az új rendszerben nem engednek belépést, mert a saját böngészőben eltároltat az új weboldal nem ismeri. Ezért az új honlapra sajnos új személyes fiókot kell regisztrálni, de az nem jelent díjfizetési kötelezettséget a már tagdíjat befizetettek részére.

FONTOS tudnivaló a regisztrációval kapcsolatban:

Aki már egyszer az új rendszerbe regisztrált, az ne regisztráljon újra, mert a rendszer nem engedi.

Amennyiben valaki elakad, ne bosszankodjon, ne a Facebook-on írja ki dühét, hanem írjon az info@doe.hu címre és rövid időn belül felvesszük vele a kapcsolatot a probléma megoldásának érdekében. Erre a panasz napján, vagy legkésőbb másnap kerítünk sort és az eddigi néhány hibát azonnal tudtuk orvosolni.

A regisztráció során a tagdíjat csak akkor kell befizetni, ha a tag 2022-re még nem fizetett tagdíjat. Amennyiben fizetett, ezt a menüpontot ki kell hagyni, vagy az esetleges hibát, díjbekérőt kérjük jelezni és töröljük.

Tagsági kártya

Visszatérő kérdésként jelentkezett, hogy tagjaink a korábbi évekhez hasonlóan hogyan tudják a tagsági oldalukról letölteni a tagsági igazolványukat. Jelenleg erre még nincs lehetőség. Nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a tagok által feltöltött személyes adatok és a kompetencia igazolvány képfájlja alapján plasztik kártyát gyárttassunk. Minden erőfeszítésünk ellenére az ilyen automatikus (és a kézi sem) gyártási rendszer még nem áll rendelkezésünkre. Itt is kérjük a tagság megértését.

Tájékoztatás a drónozás kezdő lépéseiről

Márciusban elkezdtük a drónozást népszerűsítő rövidfilm sorozatunk gyártását. Elsőként a drónozás kezdeti lépéseiről készítettünk stúdióbeszélgetést a Generali irodájában. Reméljük, hogy a filmet a szakmai lektorálását követően hamarosan be tudjuk mutatni és azok, akik most kezdenek ismerkedni a drónozással, megfelelő információt nyernek belőle. A film megjelenéséig a honlapunkon található „Szabályos drónhasználat folyamata A1-A3 Open” folyamatábra alatti információt is felfrissítjük.

A sorozatot egyéb témákban is folytatni kívánjuk. Várjuk ezzel kapcsolatban is az ötleteket az egyesület e-mail címére.

Közösségi élet

Az egyesület vezetése várja tagjaitól és más partnereitől azokat a helyszíneket, amelyeken egyesület roadshow rendezvényeket tudnánk tartani. Várjuk az ötleteket, „helyi” közösségek jelentkezését a rendezvények szervezéséhez. A jó ötleteket, a közösségi tevékenységet az egyesület anyagi és szervezeti segítséggel is tudja támogatni.

Beszámoló és közgyűlés Az egyesület vezetése és a könyvelési szolgáltatást nyújtó cég készíti a 2021 évi beszámolót, amelyet hamarosan közzéteszünk és összehívjuk a közgyűlést.

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...