Nagy dobás vagy kidobás a DJI NEO?

Augusztusban jelentek meg a ZereZero Robotics kézből indítható, követéses üzemmódú drónjai a HoverAir X1 Pro és a HoverAir X Promax, a rendkívül olcsó, alig 350 USD-s áraival. A belépő szintű drónok úgy felkavarták a piacot, hogy a DJI máris lépett rá egyet és szeptemberben bejelentette a 135 grammos pehelysúlyú piaci versenyzőjét a Neo-t. A Neo nem szerepelt a DJI fejlesztési tervében, ezért meglepő, hogy a megszellőztetett Mini5 Pro helyett, a sorozathoz képest lényegesen szerényebb képességű termékkel rukkolt elő.

A Neo a 18 perces repülési idejével messze elmarad a többi DJI termék 30 perc körüli repülési idejétől, de egy rövid lépéssel, 2 perccel megelőzi a HoverAir drónokét. A +2 perc eltérés önmagában nem ad okot a választásra, ezért a DJI az árat 200 dollárban szabta meg. Ez egyértelműen jelentős alávágás a piaci szintnek és ez már a drónos közösségbe belépni szándékozókat is motiválhatná. Vagy az ár mégsem döntő?

Az egy tengelyen elhelyezkedő mechanikus gimbal, a 4K/30fps-s videó és a 12 MP-es fényképfelvétel nem röpíti a gépet a technológia csúcsára, de azért elfogadható képek készítésére alkalmas. A felvételeket 6 intelligens módban lehet rögzíteni a gép 22 GB-os tárhelyére. A drón erre a tárhelyre 40 percnyi 4K/30fps, vagy 55 percnyi 1080/60fps videót tud rögzíteni, amely wi-fi-n keresztül menthető le. A drón működik beltéren (kis méretére és propeller védőre való tekintettel) és kültéren is, akár 4-es szintű szélviszonyok között is.

A 200 dolláros ár nem tartalmaz távirányítót, mivel a DJI azt szeretné, ha a felhasználók enélkül repülnének. Ez azt sugallja a felhasználó számára, hogy engedélyezze a drónnak, hogy a felvétel készítését önállóan végezze. A felhasználó egyszerűen kiválaszthatja, hogy mit szeretne tenni a drónnal, akár követni, akár tökéletes kört repülni maga körül, vagy úgy, hogy az arcával kezdje a közepén, majd kicsinyítsen. De a drón tulajdonképpen mindenről gondoskodik. Miután elkészítette a kért felvételt, visszatérhet a tenyerébe. Ki-ki értékelje ezt maga, de szerintem a távirányító nélkül a pilótától az irányítás élményét vették el és tették a drónt programozható automatává.

Kép: Amazon és thedronegirl

Neked ajánljuk ...