KP index

MyDroneSpace app

A légiközlekedési szabályok 2021 évi változásával a hazai drónosoknak kötelező a MyDroneSpace alkalmazás használata. A repülési területet az alkalmazásban akkor is be kell jelölni, ha a repülésre a katonai légügyi hatóság eseti légteret jelölt ki. A rendszer ellenőrzi, hogy a bejelölt terület érint-e tiltott vagy korlátozott légteret/területet. Amennyiben ilyen érintettség nincs, a repülést az adott paraméterekkel megkezdheted. A rendszer használata elterjedt, amelyet az alkalmazók száma is jelez.

A HungaroControl adatai szerint a felhasználók száma április hónapban meghaladta a 9 ezres számot. Az ehhez a létszámhoz tartozó regisztrált és befejezett repülések 60 ezer körüli száma nem tűnik nagynak. Sőt! Beszédes szám a felhasználók száma havi bontásban, amely ebben az évben 2-300 közötti volt. Ez azt jelenti, hogy a regisztrált személyek alig 3%-át kitevők használták az alkalmazást. A felhasználók száma heti lebontásban a 30-70 közötti sávban mozgott. Felmerül kérdésként bennem, hogy vajon ennyire kevés a MDS-t használó drónpilóták száma, vagy az időjárás miatt volt alacsony a repülések száma. Mind a két feltételezés benne van a pakliban.

Érdekesen alakulnak az app használatok a kategóriánkénti megoszlásban is. A nyílt kategóriában bejelölt területek száma alig haladja meg a játékkategóriában bejelölt területek számát. Ezek száma kategóriánként havonta 1200 és 2000 körül mozgott. Heti bontásban egyik kategóriában sem haladta meg a 400 bejelölést.

Rendkívül alacsony számú a speciális és az engedélyköteles repülések során bejelölt területek száma. Ezek kategóriánként havi szinten is alig érték el a százas nagyságrendet. A csúcsot a speciális kategóriában a márciusi 147 bejelölés érte el. A heti átlagok egyik ilyen kategóriában sem haladták meg a 30-as számot.

A MDS appot több kritika érte, főleg az adatfrissítés körülményessége miatt, továbbá azért, mert a légtérhasználatot a drónosokon kívül más légtérhasználók nem nézik, a drónosok pedig rossz néven veszik, ha a bejelölt területet más közlekedők is igény beveszik úgy, hogy erre az app nem figyelmeztet.

A Hungarocontrol a MDS alkalmazásról a mydronespace hu oldalon ad részletes leírást és videós ismertetőt, továbbá az aktualitások között a zárolt fiók frissítésének lépéseinek taglalásával segít a drónosoknak.

kép: mydronespace

         

Neked ajánljuk ...