KP index

Új kategória a légtérben

Tanúsítási célú veszélyes légtér

Az építési és közlekedési miniszter módosította a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló rendeletet és új fejezettel egészítette ki „Tanúsítási célú veszélyes légtér” címmel.

A tanúsítási célú veszélyes légtér a pilóta nélküli légijármű rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési, tanúsítási, tesztelési, valamint a légiközlekedési hatóság engedélye alapján végzett képzési feladatok biztonságos végrehajtására elkülönített veszélyes légtér, amelynek kijelölését, kizárólag az említett tevékenységek végzésére jogosult szervezet kérelmezheti. A tanúsítási célú veszélyes légtérben a koordinációs feladatokat a légiközlekedési hatóság engedélyével rendelkező szervezet láthatja el.

A tanúsítási célú veszélyes légteret a koordinációs feladatokat a légiközlekedési hatóság engedélyével rendelkező szervezet és a Budapest ATS központ együttműködési megállapodásban rögzíti. Az ilyen légtér igénylésére és igénybevételére az együttműködésben nevesített koordinációs szervezet igényelhet.

A miniszteri rendelet a tegnapi (V.22.) kormányrendelet által bevezetett (egyes légiközlekedési tárgyú kormányrendeleteknek a pilóta nélküli légijármű-rendszerek teszteléséhez, tanúsításához kapcsolódó légtér kialakítása érdekében történő módosításáról) új légtérkategória részletszabályait tartalmazza.

A DOE szempontjából kedvezőnek értékeljük, hogy a kormány ismét, a miniszter immár foglalkozik a légiközlekedés kérdéseivel, kedvezőtlen viszont abból a szempontból, hogy a szabályozás továbbra sem pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos akadályokat próbálja megoldani.

 

Neked ajánljuk ...

Eseti légtér változás

Újabb változások léptek hatályba az eseti légtér igénylésének menetében. Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) március 21-én új verziószámra váltott. A

Tovább olvasom »