KP index

Új kategória a légtérben

Tanúsítási célú veszélyes légtér

Az építési és közlekedési miniszter módosította a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló rendeletet és új fejezettel egészítette ki „Tanúsítási célú veszélyes légtér” címmel.

A tanúsítási célú veszélyes légtér a pilóta nélküli légijármű rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési, tanúsítási, tesztelési, valamint a légiközlekedési hatóság engedélye alapján végzett képzési feladatok biztonságos végrehajtására elkülönített veszélyes légtér, amelynek kijelölését, kizárólag az említett tevékenységek végzésére jogosult szervezet kérelmezheti. A tanúsítási célú veszélyes légtérben a koordinációs feladatokat a légiközlekedési hatóság engedélyével rendelkező szervezet láthatja el.

A tanúsítási célú veszélyes légteret a koordinációs feladatokat a légiközlekedési hatóság engedélyével rendelkező szervezet és a Budapest ATS központ együttműködési megállapodásban rögzíti. Az ilyen légtér igénylésére és igénybevételére az együttműködésben nevesített koordinációs szervezet igényelhet.

A miniszteri rendelet a tegnapi (V.22.) kormányrendelet által bevezetett (egyes légiközlekedési tárgyú kormányrendeleteknek a pilóta nélküli légijármű-rendszerek teszteléséhez, tanúsításához kapcsolódó légtér kialakítása érdekében történő módosításáról) új légtérkategória részletszabályait tartalmazza.

A DOE szempontjából kedvezőnek értékeljük, hogy a kormány ismét, a miniszter immár foglalkozik a légiközlekedés kérdéseivel, kedvezőtlen viszont abból a szempontból, hogy a szabályozás továbbra sem pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos akadályokat próbálja megoldani.

 

Neked ajánljuk ...

MyDroneSpace app

A légiközlekedési szabályok 2021 évi változásával a hazai drónosoknak kötelező a MyDroneSpace alkalmazás használata. A repülési területet az alkalmazásban akkor is

Tovább olvasom »

UAV Forecast app

A drónosok egyik legnépszerűbb alkalmazása, amely az időjárási viszonyainak aktuális állapotát és várható jellemzőit mutatja, majd az előre beállított paraméterek (szélsebesség,

Tovább olvasom »