KP index
Hírlevél - fejléc

2021/8/1 – Hírlevél

Tisztelt DOE Tagunk!

DOE 2021. augusztusi hírlevél

Valami megmozdult! Felgyorsult a regisztráció!

Szervezeti élet

Az Egyesület személyi változásainak átvezetésére a civil szervezetek nyilvántartásába a változásbejegyzési kérelem benyújtása ellenére még nem került sor. Sajnos április óta minden hírlevelünk ezzel kezdődik, de vége a szabadságoknak, a törvénykezési szünetnek, itt az ideje a változás bejegyzésnek.

Tagság

Az Egyesület jelenleg (2021.0831.) 700 taggal rendelkezik.

rendes tag – 320

pártoló tag – 310

kereskedelmi – 50

Megjelenés

Az Egyesület zárt Facebook csoportját 3219 személy követi, ebből 3078 személy kedveli.

A legaktívabb bejegyzésünk továbbra is a dr. Palkovics László ITM miniszterhez címzett nyílt levelünk.

 

Az ITM leveles bejegyzésünkön túlmenően két bejegyzésünk érte el az 1600-as és az 1800-as elérést, míg a Hurrá nyaralunk sorozat (külföldi drónozás szabályait leíró bejegyzésünk) is 500-700-as elérést eredményezett.

Itt jegyezzük meg, hogy a DOE Tudástár oldalon valamennyi szóbajöhető ország drónszabályait tartalmazza, amely a Bing böngészővel magyarul is olvasható. (Főoldal/DOE Tudástár-GYIK / Hogyan drónozhatok más országokban)

Hogyan „drónozhatok” más országokban? | Drónpilóták Országos Egyesülete (doe.hu)

Valami megmozdult!

Az ITM képviseletében dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úr válaszolt a levelünkre, amelyet ezúton is köszönünk. A levél egyrészt rácáfolt szkeptikus tagjainkra, másrészt eredményre vezetett, amelynek előnyeit nem csak tagjaink élvezhetik.

A válaszlevélből kitűnik, hogy a pilóta nélküli légijármű-rendszerek, valamint a pilóta nélküli légijármű-rendszer üzembentartók nyilvántartásba vételi kérelme jelentős mennyiségű volt. A kérelmek sokszor hiányosan, nem megfelelő adattartalommal kerültek előterjesztésre, számos esetben párhuzamos módon (levélben és e-papiron is) A hiányosságok és a munkaerőkapacitás hatással volt a kérelmek elintézési idejére is.

Az ITM az erőforrásait átcsoportosította, amely meglátszik a regisztráció felgyorsulásán. Tagjaink a DOE Társalgó FB oldalon sorra jelzik a regisztrációk megtörténtét és az utóbbi időben beadott kérelmek gyors ügyintézését, az ügyintézők rugalmas hozzáállását, segítőkészségét. Erről Sipos Márió az egyesület elnöke személyesen is meggyőződött az ITM Ügyfélszolgálatán és az ügyintézővel folytatott konzultáció kapcsán.

Az eseti légtérrel kapcsolatos felvetésünkre az ITM levelében azt a választ kaptuk, hogy a szabályozást a következő jogszabály módosítás során felülvizsgálják.

______________________________________________________

 

Rendezvény

Az Egyesület részt vett a Drone Hungary Covid After Party rendezvényén, amely a szolnoki Reptárban került megtartásra.

A rendezvényen 2 sátorral, 4 transzparenssel, 6 zászlóval, valamint 6 Tello drónnal és drón szimulátorral vettünk részt. Az egyik sátorba befogadtuk a Groupama képviselőjét Szarvas Lászlót, aki a drónbiztosítások állandó szakreferense, de nálunk töltötték az akksikat az FPV Racer-esek is.

 

A másik sátor a „drónsimogató” volt, ahol a Tello drónokat lehetett kipróbálni. Sajnos a próbálkozókat a Tellok nem viselték balesetmentesen, de személyi sérülés nem volt, hiszen a reptetésre az egyesületi sátoron belül került sor.

Itt állítottuk ki a szabályszerű drónozás folyamatábráját a megkapott regisztrációkat és vizsgaokmányok másolatát. A számos érdeklődő kérdésből azt a következtetést vontuk le, hogy a szabályszerű drónozás lépéseit részletesen kevesen ismerik, azonban a regisztráció és a vizsga szükségességével többnyire tisztában vannak. Részükre segítséget nyújtottunk. A gyermekes látogatók főleg aziránt érdeklődtek, hogy melyek azok a drónok, amelyekre nem kell regisztráció és megvásárlásukat követően egyből használatba vehetik.   A rendezvényről a Petőfi TV is tudósított.

 

_____________________________________________

 

A rendezvényt több egyesületi tag is meglátogatta, de új tagokat, hírlevélre feliratkozókat is megnyertünk.

A III. Légi térképészeti és távérzékelési konferencián az egyesület a tisztségviselők nyilvántartásba vételének húzódása és ebből eredően a bankszámláról való rendelkezés hiányában nem tudunk részt venni.

Magyar Drón Koalíció (MDK)

Elkezdte munkáját a Magyar Drón Koalíció. Amint már előző hírlevelünkbe írtuk, három munkacsoportba delegáltunk tagokat. A MDK ún akadálytérképet készített, amely feltérképezi a drónozás jogszabályi akadályait, nehézségeit és megoldást keres ezekre. A munkacsoportok az igencsak rövidre szabott határidőn belül is rengeteg jó ötletet készítettek, amelyekből összesítés készül. Az akadályok leküzdését célzó reális javaslatokat a következő jogszabálymódosításnál már figyelembe kívánják venni.

Az egyesület részéről a javaslatokat Sipos Márió elnök és dr. Csevár Antal alelnök terjesztette elő.

Az egyesület tagságát a felvetett kérdésékből főleg a regisztráció reformja, és a légtér használatának engedélyezési gyakorlata érinti, amelyekről a munka összegzése után adhatunk tájékoztatást. Reméljük, hogy az előkészítés alapján kedvező jogszabálymódosításokra kerül sor, amely a drónozás lehetőségeit jelentősen megkönnyítheti.

Kérdéseitekkel, vagy kérésitekkel továbbra is fordulhattok az egyesülethez. Szívesen segítünk a regisztrációban, amennyiben abban elakadtok. Címünk info@doe.hu

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...