KP index
Hírlevél - fejléc

2021/9/1 – Hírlevél

Tisztelt DOE Tagunk!

DOE 2021. szeptemberi hírlevél

Szervezeti élet

A civil szervezetek nyilvántartását vezető Fővárosi Törvényszék a DOE működési dokumentumainak áttekintését követően arra a megállapításra jutott, hogy a 2021.01.21-én kelt hiánypótlás felszólításának  valamint a tisztújítás jogszerű megerősítésére, rendkívüli közgyűlés összehívása szükséges. Ezért a korábbi alapszabály módosítások, közgyűlések döntési ÉRVÉNYTELENEK.

Az érvénytelen alapszabály módosítások alapján az elektronikus szavazásról való rendelkezés nem került be érvényesen az alapszabályba. A hiányosságok kiküszöbölésére az egyesület 45 napos haladékot kapott, így ezen időtartamon belül rendkívüli közgyűlést hívunk össze. A megszervezést követően a tagságot a belépési nyilatkozaton megadott e-mail címeken és rendkívüli hírlevélben is tájékoztatjuk.

A múlt hibáinak kiküszöböléséig bankszámla feletti rendelkezés hiányában közösségi rendezvényt szervezni továbbra sem tudunk.

Tagság

Az Egyesület jelenleg (2021.0831.) 700 taggal rendelkezik.

magánszemély rendes tag 321

kereskedelmi tag                 51

magánszemély pártoló tag 310

nonprofit tag                        18

Megjelenés

A Facebook oldalon – DOE Társalgó (3000 kedveléssel)

Egy-egy bejegyzésünk átlagosan 5-800 személyt ér el.

Rendezvény, szakmai tevékenység

III. Drónkonferencia és EXPO

2021.09.28. Puskás Aréna, Business VIP rendezvényterem

A HungaroControll és a Magyar Drón Koalíció 2021. szeptember 28-án rendezte meg a III. Drónkonferencia és Expo-t a Puskás Arénában. A konferencia súlyponti kérdéseit a szabályozási problémák és kérdések, az UTM rendszer kialakítása, a hazai drónos fejlesztések és kereskedelmi felhasználási lehetőségek áttekintései álltak, komoly nemzetközi kitekintéssel, neves előadókkal.

A programok és az előadók névsora részletesen az alábbi linken találhatók:

b74653a6ebf486cf0c0036a197329369.tv-program-1920x1080px-all.pdf (hungarocontrol.hu)

A rendezvényen a DOE vezetését Sipos Márió és dr. Csevár Antal képviselte.

Plenáris ülés

A konferencia előadói közt jelentős súlyt képviseltek a jogi forma nélküli szakmai platform – a Magyar Drónkoalíció (MDK) – szereplői, amelyet idén májusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére hoztak létre több mint 60 taggal, köztük a DOE-val. A tagok száma jelenleg 100 fölé emelkedett. Célja egy támogató keretrendszer létrehozása, amelynek munkája az egymást támogató stratégiai és a szabályozási munkacsoportban teljesedik ki. (A DOE mindkét munkacsoportban részt vesz) A MDK elkészítette azt az akadálytérképet, amelyek a drónhasználat és a széleskörű alkalmazás problémáit okozzák, majd javaslatot tesznek a szabályozásra, a jelenlegi akadályok leküzdésére.

Dr. Palkovics László miniszter úr az új magyar drónstratégia elkészítését a 2021 év végére várja, amely határidő reális megvalósulását dr. Szauer Balázs a szabályozási munkacsoport vezetője is reálisnak tartott.

Nemzetközi kitekintések közül két előadás tarthat szélesebb érdeklődésre számot.

Az egyik angol nyelvű előadás a lengyel PANSA rendszer 2020-as bevezetésének tapasztalatait mutatta be, amely előremutató példát jelenthet a hazai szabályozásnak is. Minden repülést mobil alkalmazásban jelentenek be, nincs papíralapú repülés engedélyezés. A repülésirányító rendszerek teljes integritásban vannak egymással és a légtér felhasználókkal, amely lehetővé teszi az alkalmazáson bejelentett repülés jóváhagyását, elutasítását és figyelmeztetéseket is. Jelenleg a 76 ezer regisztrált drónpilóta ezzel a rendszerrel reptet 86 ezer drónt a magyarnál kb. háromszor nagyobb terület feletti légtérben.

A szabályozás nemzetközi könnyítése mellett elindult a szabályok követését ellenőrző rendszerek fejlesztése is. Erről szólt Thomas Athanasiou angol nyelvű előadása, aki a drónvédelemmel foglalkozó 1,3 Mrd dolláros forgalmú és 6500 alkalmazottal rendelkező Hensoldt képviselőjeként adott elő. Több területen mutatta be a drónok elleni védelem lehetőségeit az azonosítástól az érzékelésen keresztül a drón földre kényszerítéséig. Rendszereik lehetnek fix telepítésűek, de létezik G-osztályú Mercedesre telepített változatuk is. A védelem az ipari területekre, kiemelt objektumokra, katonai létesítménykere terjed ki, de alkalmazási lehetőségeiknek szinte nincs határa.

Kerekasztal megbeszélések

A plenáris előadásokat követően kerekasztal megbeszéléseken szólították meg az egyes szereplőket a drónfejlesztéssel és szabályozással kapcsolatos kérdésekről. A szabályozási panel résztvevői (lsd programlinken) egyöntetűen úgy vélik, hogy a drónok jelenlegi légtérhasználati szabályai nem megfelelőek. A szabályozás közeli módosításának főbb pontjai az eseti légtér, a súlyhatár és a regisztráció rendelkezéseit fogják érinteni.

Az eseti légtér, azon kívül, hogy hamis biztonságérzetet kelt az igénybe vevőben, nem váltotta ki a kívánt hatást, a személyiségi jogok védelmét, amelyet egyébként más szabályok kellően védenek.

Az EU-s rendelettől eltérő „súlykategória„ szigorítást sem tekintették kellően indokoltnak, így várható, hogy a hazai szabályozás az európai szabályrendszert veszi át a besorolás kérdésében.

Az egyesületi zárt facebook csoportban legtöbbször kritizált regisztrációs rendszer az állami, hatósági és a felhasználói oldal szemszögéből is lassú, ezért erre komolyabb infrastruktúrát tartanak kívánatosnak. Az online regisztrációt elengedhetetlennek tartják annak megfontolásával, hogy a regisztrációra már a vásárláskor kerüljön sor.

Egyéb szakmai tevékenység

Továbbra is részt veszünk a Magyar Drón Koalíció szakmai munkájában. A stratégiai és a szabályozási munkacsoport üléseken javaslatokat terjesztettünk elő a drónhasználat megkönnyítése, a szabályozás áttekinthetősége érdekében. A szabályozási munkacsoport több javaslatunkat tovább vitte és az összefoglaló javaslatba is beépítette.

Figyelem! A hírlevélről az alábbi linken tudsz leiratkozni (e-mailben nem):

link

A hírlevelet, annak kiküldését követő 2 nappal a honlapunkon is megjelentetjük. (doe.hu)

Kérjük tagjainkat, hogy esetleges adatváltozásukat a doe.hu/belépés oldalon a személyes adatok menüpontban jelezzék a megváltozott adat átírásával.

Galéria a III. Drónkonferencia és EXPO rendezvényről.

 

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...