KP index
Hírlevél - fejléc

2022/01 – Hírlevél

PRESZTÍZSE LESZ A TAGSÁGNAK!

HOGYAN LESZ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSOM?

Szervezeti élet

A Drónpilóták Országos Egyesülete 2022 januárban sikeres közgyűlésen módosította az Alapszabályát. A legfontosabb változásokról a decemberben adtunk számot, amelyről rendkívüli hírlevélben adtunk értesítést. A módosított alapszabályt a doe.hu  weboldalon közzétettük, onnan letölthető.  Közgyűlésen megszavazott Alapszabály

A korábban ismert, nem jogerős tagsági formákat leegyszerűsítettük magán és céges tagságra, 2022-es évre egységes tagdíjjal, melynek mértéke 15.000,-Ft/év. Az eddig pártolói tag státuszban lévő tagok, immáron egyenlő jogú tagsággal rendelkeznek és szavazhatnak.

Fontos, hogy a tagság egyenlő „tulajdonos” az Egyesületben és ez a csekély összeg, összefogásunk az érdekképviselet megvalósítására. A közös pénzünket (tagdíjak) arra költjük, amire mindannyiunknak legnagyobb szüksége van a jogkövetéshez. Ezek között a biztosítás és a képzés lényeges, valamint a közös programok. Ezért arról gondoskodunk, hogy a tagok minden tekintetben megfeleljenek a jogi környezet által támasztott követelményeknek.

Az elmúlt évek mulasztásai, passzivitása, sok társunknak csalódást okozhatott, Őket visszavárjuk és minden tagtársunknak hasznos, támogató programokkal kiemelt szakmai képviselettel, tudásmegosztással fogjuk az egyesület tevékenységét megújítani.

2022 évre a tagdíjak díjbekérőit megküldtük a korábban is tagdíjat fizetők részére, előfordulhat azonban, hogy valaki mégsem kapott díjbekérőt, illetve hogy korábban jelezte kilépési szándékát, de mégis kapott díjbekérőt. Kérjük, hogy ezekben az esetekben az elnöksegdoe [pont] hu címen jelezze ezt.

A szamlazz.hu rendszer lehetővé teszi a kártyás díjfizetést és sikerült automatizálni a befizetések utáni számla küldést is. A befizetéseket -mint összefogást- köszönjük várjuk további tagjaink befizetését, tagságuk megújítását!

 

Felelősségbiztosítás

Ebben a témakörben több egyeztetést is folytattunk, amelynek egyik fő konklúziója, hogy az egyesületnek kell igazodni a biztosítók rendszereihez. A csoportos biztosítás megkötésének nincs meg a lehetősége és jelenleg a jogi alapja sem, így más irányba kellett mozdulnunk, amelynek megvalósulását reálisnak ítélünk. A bevezetés egyik fontos feltétele, hogy a DOE adminisztrációs rendszere, nyilvántartási adatbázisa, tagi beléptető és nyilvántartó rendszerei készen legyenek a tagok és biztosításainak kezelésére. Ezt új weboldal fejlesztésével, pontosított adatlapokkal igyekszünk megoldani, igazodva az igényekhez.

Legutóbb hírt adtunk arról, hogy a tagdíj tartalmazni fog felelősségbiztosítási díjat, amelynek részleteiről később adunk hírt. Ennek oka, hogy az egyesület minden eszközt igénybe kíván venni annak érdekében, hogy a tagságunk szabályszerű felhasználást folytathasson. A cél egyik ösztönzőjének tekintjük a felelősségbiztosítás díjának bizonyos feltételek mellett történő átvállalását. A feltételek teljesítésével megszerzett felelősségbiztosítás kötvény számával lehetséges az UAS üzembentartó regisztráció. A tervezett felelősségbiztosítás a hazai piacon elérhető legszélesebb fedezetet és egyben jogvédelmet is nyújtó konstrukció. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jogszerű drónozással esetleg okozott kár esetén a tag részére jogvédelmet nyújt, amely egyébként egy külön fizetendő költséges szolgáltatás lenne. Előzetesen a feltételekről:

Érvényes tagdíjfizetés 2022-re;
Tagdíjból a felelősségbiztosítás díja kizárólag szabadidős célú felhasználásra terjed ki 2022-es évre.
csak 1 db 0-4kg közötti UAS regisztrációval rendelkező eszközre vonatkozik;
Legalább A1-A3 EU-ban szerzett távpilóta kompetencia tanúsítvány megléte (vizsga, amihez támogatást, online felkészítést is szervezünk);
A tag feltöltse kompetencia tanúsítványát a doe honlap tagi felületén az adatlapjára (új webfejlesztésünk még készülőben van);
a tag felhatalmazza az Egyesületet, hogy helyette és nevében díjfizetőként biztosítást kössön
szerződés megkötéséhez szükséges adatokat az elnökség részére a megadott formanyomtatványon megküldje (készülőben van az új weboldalon);
A fentieken felül a tag tulajdonában lévő további UAS-okra, egyedi megállapodás alapján, rendkívüli kedvezménnyel tud az egyesület felelősségbiztosítást kötni. Ebben az esetben azonban a díjat a tag köteles megfizetni és ilyen igényét külön kell az egyesület vezetése felé jelezni az elnoksegdoe [pont] hu e-mail címen.

A 2021-es kupon már nem érvényes, online biztosításkötés esetén nem csökken a biztosítási díj. Gazdasági és nonprofit szervezetek részére is lehetőséget kínál az egyesület, kedvezményes felelősségbiztosítás megkötésére.

A biztosítás Elnökség által reálisan tervezett indulási időpontja 2022. március 1. Az új rendszer várhatóan eddig el fog készülni.

Azon tagjainknak, akik már rendelkeznek érvényes felelősségbiztosítással, díj visszatérítés nem lehetséges az eltérő szerződés miatt. A korábban kötött egyéni felelősségbiztosítást, ajánlott fenntartani. Annak a tagnak, akinek március 1. napjáig lejár az UAS-ra kötött felelősségbiztosítása, legyen figyelemmel arra, hogy a fenti feltételekkel kötött felelősségbiztosítás hatályba lépésének napja legkorábban 2022. március 1. napja lesz, ha sikerül az alapfeltételeket megvalósítani.

Kérjük továbbá azon tagjaink visszajelzését, akik igényt tartanának komolyabb fedezettel, nemzetközileg elfogadott felelősségbiztosításra, hogy a csoportos DOE kedvezmény érdekében érdemi tárgyalásokat folytassunk.

Várjuk további aktivitásotokat, tegyetek közzé drónozással, drónokkal, szabályozással kapcsolatos élményeket, eseményeket, tapasztalatokat és lájkoljátok, amelyik bejegyzés tetszik, hogy mi is ebbe az irányba keressük a jövőben témáinkat, programjainkat.

Szakmai tevékenység

Készül az új DOE weboldal felülete, melyre az adatokat folyamatosan töltjük fel és tesszük alkalmassá a tagság, az elnökség munkájának nyilvántartására, számlázó és banki rendszerekkel való összeköttetésre.

Módosítottuk az adatvédelmi rendelkezéseket is, amelynek oka, az elérhetőségek változása és néhány tárgykör pontosítása volt. Az új adatvédelmi szabályzat a doe.hu weboldalról letölthető.

Az egyesületünk aktívan azon dolgozik, hogy a hatályos jogszabályokhoz igazodva a legnagyobb szabadságot és kedvezményeket élvezhessen a közösségünk. Üdvözlettel,  DOE elnöksége.

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...