Hírlevél - fejléc

2022/08 – Hírlevél

Szervezeti élet

Drone Day II – RepTár Szolnok

Augusztus 6-án a szolnoki RepTár területén tartották meg a legnagyobb látogatottsággal rendelkező drónos rendezvényt.

A Drónpilóták Országos Egyesülete két pavilonnal jelent meg, amelyben a drónok népszerűsítése és a jogkövető magatartás állt a középpontban. A pavilonunk a 38 fokos melegben a szabadban volt a Légtér és a Drone Hungary sátra mellett, a többi kiállító a RepTár légkondicionált belső helyiségiben kapott helyet. A pavilonban a hőmérséklet délutánra 51 fok felé emelkedett, de az érdeklődőket ez nem zavarta.  

Bemutattuk az új rollup-unkat, amelynek képét azóta a FB oldalunkon is többször közzétettük.

A drónozás népszerűsítésére körében a kisebbek ügyességi játékokat, a nagyobbaknak drónszimulátort és játékdrónokat próbálhattak ki, amellyel a kiállításunka interaktívvá tudtuk tenni. A drónozással komolyabban érdeklődők számára bemutatótáblákon mutattuk be a drónozás elkezdéséhez, illetve a jogszerű drónozáshoz szükséges folyamatokat engedélyeket. Ezeket főleg a tinédzser korú gyerekekkel rendelkező szülők számára voltak újdonságok, akik a gyermekük drónvásárlása előtt kívántak tájékozódni. Követendő példa, hiszen a közúti közlekedésbe sem engedjük ki úgy a gyerekeinket, hogy az alapvető szabályokat nem sajátítattjuk el velük és nincs ez másképp a légiközlekedésben sem. A jogszerű repülés szabályait, ha tizenéves korában megismerik, a későbbiekben nem lesz probléma a szabályos drónozásukkal.

A drónozás és a DOE népszerűsítése érdekében Gillyi Áron alelnökkel készítettek riportot, amelyet a kiállítás területén kihangosítottak. Ez kellő felvezető volt dr. Csevár Antal alelnök 50 perces előadásához, amelyre telt előadóban került sor. Az előadás a DOE szerepét emelte ki a drónozás megkezdéséhez és jogszerű folytatásához szükséges lépések nyomon követésével. A nagy érdeklődést a kérdések sokasága is jelezte, amelyet az egyesületbe történő belépések követtek.

A pavilonunkban nagy sikert aratott a drónozással kapcsolatos teszt is, amelyen a résztvevőknek 12 kérdésre kellett választ adnia a drónok üzemeltetésével, légügyi szabályaival és a DOE életével kapcsolatban. Az érdeklődésre jellemző volt, hogy a tesztelésre kijelölt két ülőhelyünk szinte az egész rendezvény alatt foglalt volt. A népszerűségét növelte az is, hogy a totót helyesen kitöltők számára nyereményeket adtunk át. A legjobb kitöltők DOE logós sapkát, nyakpántot, Generali oroszlánt, szemüveget, vagy nyugilabdát vehettek át.

A tesztekkel kapcsolatban megállapítottuk, hogy még a vizsgázott pilóták sincsenek tisztában egyes szabályokkal. Ilyen kérdések voltak a 250 g alatti kamerás drónnal kapcsolatos kötelezettségek és repülési lehetőségek. (kell-e rá üzembentartói és drónregisztráció, vezetheti-e 16 év alatti személy, kell-e kompetencia vizsga a vezetéshez).

 Sokak számára a tesztekből vált nyilvánvalóvá, hogy a Légtér törvény és a 947/2019-es EU rendelet a lakott terület fogalmát nem határozza meg, erre jelenleg nincs definíció. 

Továbbra is él az a téves képzet, hogy az A/2-es kompetencia tanúsítvány kizárólag a lakott terület feletti repüléshez szükséges.

A kötelező légijármű felelősségbiztosítással kapcsolatos válaszok meglepően jól sikerültek, amely azt támasztotta alá, hogy a biztosítási kötelezettség követelményével a látogatók teljes mértékben tisztában voltak. Az egyesülettel kapcsolatos kérdéseket azok tudták jól megválaszolni, akik a teszt írása közben ránéztek a FB oldalunkra, amelyből minden választ megkaphattak, hiszen a bejegyzések az egyesület életét jól reprezentálja.

A helyszínen az egyesületbe belépők egy minőségi DOE logós kulacsot vehettek át.

A rendezvényről a Facebook oldalon képes tudósításokat adtunk, azonban részletes a hírlevél augusztusi számában számolunk be.

A meghívást köszönjük a Drone Hungary-nek és a RepTárnak is. Köszönjük a DOE résztvevőknek is az érdeklődést, Kiss Zoltánnak a rendezvény biztosításában is a segítségét.



Felelősségbiztosítás

A nyári szezon sem volt akadálya a légijármű felelősségbiztosítás megkötésének. Havonta a Facebook oldalunk adunk tájékoztatást a megkötés feltételeiről és a tagok által fizetendő díj átvállalásáról.

Figyelem: A biztosítási kötvény az igényléstől számított 6-8 napon belül érkezik, így érdemes időben kezdeményezni a szerződés megkötését.

FONTOS tudnivaló a felelősségbiztosítással kapcsolatban.

A DOE a tagok részére kedvezményes feltételekkel köti meg a kötelező felelősségbiztosítást és a tagdíj tartalmazza. Az üzleti célú felhasználás esetén, továbbá a tagok második és további drónjai esetében is, ennek költsége a tagot terheli. A jelentős kedvezmény elérés érdekében érdemes a biztosítást az egyesületen keresztül kötni.

 

Online jelenlét

Ebben a hónapban (augusztus) tovább folytattuk a Facebook oldalainkon a nemzetközi drónhírekből való tallózást és figyelem felhívást. A júliusi megnövekedett online látogatottság arra utal, hogy igény van a tagság részéről a drónozással kapcsolatos életképek és hírek megjelenítésére. Az egyes híreket a Drónpilóták Országos Egyesületének nyílt oldalán, vagy a DOE Társalgó zárt csoportjában, a szélesebb körben érdeklődésre tartó bejegyzéseket mindkét oldalon közzétettük.

 

Egyesület nyílt oldala:




Tűzijáték vs drónshow

Drone Day beharangozó

Teszt tagkártya híradás

Új rollup közzététele (Legyen egy XXI. századi bobby-d)

Dróne Day bejelentkezés

Time lapse videós összefoglaló a Drone Day-ről

Képes beszámoló a Drone Day-ről

Drone Day youtube videó

Miért csak a DJI?

Készen kapható szállító drón vállalkozóknak (Los Angeles)

Mavic az új harctéri eszköz

Hogyan kapom meg a C1 tanúsítványt a Mavic 3 drónra?

Drónos meló (Thaiföldi úszó napelempark monitorozás)

Összeomlik az Amazon drónszállítási álma?

Mavic háború Ukrajnában

Ünnepi drónshow



A legnépszerűbb 6 bejegyzés elérési száma egyenként 1200-2500 közötti volt.





Csak a DOE Társalgóban megjelent közzétételek:

Távoli azonosítás alkotmányossága

Küszöbön a DJI Avata

Kinek van fegyveres drónja?

Az elérések száma ezen az oldalon a népszerűbb bejegyzéseknél 600-900 közötti, a kevésbé érdekeseké 200-400 közötti.




Tagsági kártya

Célegyenesben vagyunk, készültek a tesztkártyák, de még a teljes tagság számára történő nyomtatást nem tudtuk megoldani.



Tagdíj bankszámlaszáma: 16200151-18542792

IBAN: HU23 1620 0151 1854 2792

S.W.I.F.T.BIC: HBWEHUHB

Bank: MagNet Bank Zrt.




A DOE ismét a RepTárban


Egyesületünk csatlakozik a szolnoki RepTár szeptember 3. napján tartandó családi piknikéhez.
Az egyesület bemutatja a drónokat, a szabályszerű repülés kellékeit és feltételeit, majd a játékdrónokkal a látogatók repülés élményét is kipróbálhatják. A kisgyerekeknek ügyességi játékok állnak rendelkezésre, amíg szüleik, nagyobb testvéreik a játék drónokat próbálhatják.

A RepTár további programjai az alábbiak:

A RepTár 6. születésnapja és Szolnok Város Napja alkalmából különleges családi programokkal várja a látogatókat szeptember 3-án. Az állandó élményelemek mellett rengetek izgalmas családi program, kiállító és meglepetés várja az érdeklődőket! Színes napernyők, a repülőgépek és helikopterek árnyékában, kényelmes napozóágyakon élvezhető az egész napos kikapcsolódás.

Ezen a napon olyan gépek ajtaja is kinyílik, amelyekbe csak ritka alkalmakkor engednek betekintést. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezen a napon újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje is.
A Piknik esemény állandó attrakciója a Darumadár, amely idén díjmentesen próbálható. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható meg a RepTár és környéke.

A nap folyamán többször beindításra kerül egy AS-62 típusú repülőgépmotor, amely típus, az An-2-es repülőgépben működött. A Vagonszínpadon két gyermekelőadás szórakoztatja a kisgyermekes családokat a Ládafia Bábszínház előadásában. A RepTár udvarán kialakításra kerül egy lézerharc pálya, ahol lézerpuskával két csapat játszhat egymás ellen. Egy fantasztikus csapatjáték, amely fejleszti a gondolkodást, a vezetési készségeket és a csapatmunkát. Idén a RepTár fogadóépülete, azaz az Indóház 175. éves jubileumát ünnepli, így Budapest - Nyugati pályaudvarról Nosztalgiagőzös érkezik a RepTár melletti vágányra várhatóan 11:00 óra körül.
A belépés a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható. Szeptember 3-án piknikezz a repülőgépek árnyékában, a RepTárban!

Jegyezd fel a naptáradba: szeptember 3. szombat – ott leszek!

Hírlevél - fejléc

Neked ajánljuk ...