KP index

A DJI Mavic 3 háborúja

Vámadatok, nyugati tisztviselők és biztonsági elemzők adatai szerint, a kivetett szankciók ellenére a Kreml még mindig használ kis kínai drónokat, például a DJI Mavic 3-at az ukrán erők célbavételére. A jelentések szerint, hogy a konfliktusban használt egyes kereskedelmi drónokat a sencseni székhelyű Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., közismert nevén DJI szállítja orosz forgalmazókon, továbbá az Egyesült Arab Emírségeken keresztül szállítják.

2019-ben az Egyesült Államok felvette a DJI-t az „Entity List” -re, amely korlátozza az amerikai vállalatokat abban, hogy üzleti tevékenységet folytassanak a kínai céggel. A DJI távolmaradása a világ legnagyobb Consumer Electronics Show-járól, a CES 2023-ról ennek közvetlen következménye volt. A hírek szerint az oroszok által támogatott szeparatisták fogyasztói drónokat alkalmaztak az ukrán csapatok azonosítására és célbavételére. Mivel kicsik és gyorsan mozognak, nehéz megtalálni és lelőni őket, ami jó választás a Kreml számára.

Az, hogy Oroszország továbbra is használ kínai drónokat, azt mutatja, hogy a nemzetközi közösségnek milyen nehéz gazdasági szankciókat bevezetnie a háborúkat vívó országokkal szemben. A nyugati vezetők aggódnak a helyzet miatt, és azt akarják, hogy a szankciókat szigorúbban hajtsák végre, és tegyenek többet a határokon áthaladó katonai felszerelések nyomon követése érdekében. De van esély arra, hogy ezek az erőfeszítések csak a föld alá tolják a kereskedelmet, ami még nehezebbé teszi a nyomon követést és az ellenőrzést.

Ez a fejlemény azt is hangsúlyozza, hogy globális keretre van szükség a dróntechnológia szabályozásához, amely egyre hozzáférhetőbbé és mindenütt jelen van. A drónok konfliktusövezetekben való használata jelentős etikai és biztonsági aggályokat vet fel, és égető szükség van nemzetközi iránymutatásokra és szabályozásokra annak biztosítása érdekében, hogy a technológiát felelős és biztonságos módon használják.

Összességében az a tény, hogy a kínai drónokat, például a DJI Mavic 3-at még mindig használják az ukrajnai konfliktusban, azt mutatja, hogy milyen nehéz a gazdasági szankciók végrehajtása és a katonai felszerelések áramlásának ellenőrzése. Azt is megmutatja, mennyire fontos, hogy globális tervvel rendelkezzünk a dróntechnológia biztonságos használatára vonatkozóan.

Forrás: dronexl .co

Neked ajánljuk ...