KP index

Női drónpilóták

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala 2023 januárjában tette közzé statisztikai jelentését, amely a női drónpilóták számát is kimutatta.

Az adatok szerint a drónpilóták közel 8%-a (24 293 fő) a női nem képviselője. Arányuk 2016 óta 3,9%-ról duplázódott erre a szintre, amely alapjaiban nem rengeti meg azt a toposzt, hogy a drónozás a férfiak hobbyja. Vagy csak a férfiak lassú kiszorítását jelzi? Meglepő a női drónpilóták életkori megoszlása, amelyből kitűnik, hogy a legtöbb női távpilóta a 25-34 éves korosztályból kerül ki, mégis a női drónpilóták átlagéletkora 38 év.

Arról nincs adatunk, hogy a hazai távpilóták között milyen arányban vannak nők, azonban a Drónpilóták Egyesületének Facebook oldalát követő 3470 főből az arányuk 6,9%. Közülük a legmagasabb arányt a 35-44 életkor közötti nők teszik ki, míg a 24 év alattiak szinte alig érdeklődnek a drónos oldalunk iránt. Az amerikai statisztika és a DOE FB adatai alapján kellő alappal feltételezhető, hogy hazánkban a női távpilóták aránya hasonló lehet, mint az Egyesült Államokban.

forrás és grafika: womenanddrones . com

Neked ajánljuk ...