KP index

CES Los Angeles 2023 – repüléssel kapcsolatos eseményei

A globális fogyasztói elektronika és fogyasztói technológia Super Bowljának számító CES (Consumer Electroni Show) a világ gyülekezőhelye mindazok számára, akik a fogyasztói technológiák üzletében élnek. Ez a tech szakkiállítás minden év januárjában kerül Las Vegasban megrendezésre.

A ma megnyitó és január 8-ig tartó CES 2023 Las Vegas-on több mint 2800 kiállító cég, vezető globális média, vezető kiskereskedő és iparági vezetők vesz részt, köztük 800 startup és több ezer kiállító, bemutatva a legújabb innovációkat és az életet megváltoztató technológiát az 41 termékkategóriákban, több mint 2.6 millió nettó négyzetméternyi kiállítótéren. Az idei CES témája: „Hogyan kezeli a technológia a világ legnagyobb kihívásait.”

Az idei CES egyik érdekessége mindenképpen az ASKA 5 repülő autó lesz. A Next Future Mobility még 2019-ben jelentette be repülő autóját (és kezdte meg az előrendeléseket), de a debütáló előadás után a rossz időjárás miatt elhalasztotta az első bemutatóját. Az Aska-t kerekekkel ellátott repülőgépnek vagy szárnyas autónak nevezhető, de technikailag egy elektromos függőleges felszálló és leszálló vagy eVTOL repülőgép. A jármű négy utast képes szállítani, és összecsukható szárnyai kitágulnak, hogy függőlegesen induljanak és 250 mérföldes hatótávolságon át repüljenek. Bár az Aska A5 hivatalosan is felszáll az idei CES-en, egyhamar nem fog tudni repülni. A Next Future Mobility 2026-ban tervezi kiadni a járművet. Az előrendelésekhez 5,000 USD letét szükséges, amely egy év után visszatéríthető.

A Buttairfly taxi-drón szimulátort fejlesztett és mutatott be. A bordeaux-i cég egy taxi-drónt, más néven eVTOL-t fejleszt, amelynek szimulátorát 2023-ban építik meg, hogy repülési élményt nyújtson egy olyan piacon, amely legkorábban 2026-ban nyílik meg. A gyakorlás a szimulátoron fontos, hogy a járművet annak kifejlesztését követően már képzett pilótaként lehessen vezetni.

Bemutatásra került azonban egy autonóm drón lidar érzékelőktől és a kifinomult AI algoritmusoktól kezdve az összes fejlett technológiával. A drón érzékelte a versenyautó indulását és autonóm módon szállt fel a futam megörökítésére.

Az Autel bemutatta az EVO Max 4T enterprise drónját, és a Sky Fly Technologies repülésirányító rendszerét. Az EVO Max 4T hatékony technológiákat és fejlett autonómiát biztosít a felhasználók számára. Az EVO Max 4T felméri az összetett környezeteket, hogy valós idejű 3D-s repülési útvonalakat hozzon létre a páratlan akadályok elkerülése érdekében. A fejlett érzékelők lehetővé teszik a repülést a GPS-szel nem elérhető területeken, és a hihetetlen új hőterhelés új objektumazonosítási és nyomkövetési forgatókönyveket tesz lehetővé. Összecsukható, időjárásálló kialakításával az EVO Max 4T annyira hordozható, amennyire csak képes.
Az Autel Autonomy Engine összegyűjti a környező környezeti adatokat, és 3D-s repülési útvonalakat tervez összetett környezeteken, például hegyeken, erdőkön és épületeken keresztül. A felhasználási esetek közé tartozik a gyors 3D-s jelenetrekonstrukció, a közbiztonsági felügyelet, az ipari ellenőrzés és a földmérés.
Főbb jellemzők:
• Nincsenek vakfoltok
• Elakadásgátló
• Interferencia elleni védelem
• 15-ös felszállás
• 8K 10x optikai zoom
• IP43 időjárási besorolás
• Melegen cserélhető akkumulátorok
• Navigáció GPS-ben megtagadott környezetekben
• 4 mérföld átviteli tartomány
• Max. repülési idő 42 perc
• 720°-os akadályelhárítás

források és képek: lasvegashowto .com; cnet .com; aibusiness .com; suasnews .com; objectifaquitaine .latribune .fr

  

Neked ajánljuk ...