KP index

DJI Matrice M210 – Cessna légibaleset

A napokban a Kanadai Közlekedésbiztonsági Tanács közzétette vizsgálati jelentését, amely a 2021. augusztus 10-én a Toronto környéki Buttonville városi repülőtér közelében történt légibalesetet elemezte. A baleset során egy tanulóval és egy oktatóval 400 lábon közlekedő Cessna 172N repülőgép egy ugyanolyan magasságon lebegő rendőrségi DJI Matrice M210-el ütközött.

A jelentés szerint a Cessna pilótáinak, alig vagy egyáltalán nem volt esélyük arra, hogy észrevegyék a drónt közvetlenül a gépük alatt. Az ütközés következtében a Cessna a légcsavar alatti bal első burkolata megsérült, míg a DJI Matrice M210 megsemmisült.

A közösségi médiában többen is azt kritizálták, hogy egy repülőtéri kifutópálya közelében ilyen balesetet okozó magánpilóta kemény bánásmódban részesülne, a rendőrséggel szemben azonban nem alkalmaztak súlyos következményt. Az is kérdéses volt, hogy a rendőrség egyáltalán miért repült a drónnal egy ilyen potenciálisan veszélyes helyen, különösen anélkül, hogy a légiforgalmi irányítóknak és a környékbeli repülőgépek pilótáinak erről tudomásuk lett volna.

Részletes jelentés: Air transportation safety investigation report A21O0069 (tsb.gc.ca)

Forrás és kép: www . tsb.gc.ca/eng/rapports-reports/aviation/2021/a21o0069/a21o0069.html

Neked ajánljuk ...