KP index

Drón vásárlását követő teendők

Karácsony közeledtével többen gondolják úgy, hogy kipróbálják a drónozást, vagy ha már kipróbálták, vesznek egy újabb drónt az év végére igencsak szélesre nyílt kínálatból.

Első drón vásárlás
A kamerás drón (pilóta nélküli légijármű) vásárlását követő első lépésed az legyen, hogy regisztráld magad, mint üzembentartó a közlekedési hatóságnál. A regisztrálás feladatát a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM) az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át, azonban a regisztráláshoz szükséges nyomtatványokat még a TIM régi honlapján találod meg a Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály – Pilóta Nélküli Légijármű Osztály aloldalon.
A nyomtatványt célszerű elektronikus úton (e-papír szolgáltatás) benyújtani. Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja 2.000.-Ft, amelyet banki átutalással, az Építési és Közlekedési Minisztérium által vezetett 10032000-00290713-38100004 számú számlaszámra utalással lehet teljesíteni, a közleménybe feltüntetve az üzembentartó nevét, valamint „UAS-591-RU” jelzést.

Új drónt vásárlók figyelmébe
Az üzembentartói hatósági regisztrációt követően a kamerás drónt is nyilvántartásba kell vetetni. A regisztrálás az előző pontban írtakkal hasonlóan az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik. A drón (pilóta nélküli légijármű) regisztrálás nyomtatványait szintén a TIM régi honlapján találod meg a Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály – Pilóta Nélküli Légijármű Osztály aloldalon találod.
A nyomtatványt célszerű elektronikus úton (e-papír szolgáltatás) benyújtani. Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja 2.000.-Ft, amelyet banki átutalással, az Építési és Közlekedési Minisztérium által vezetett 10032000-00290713-38100004 számú számlaszámra utalással lehet teljesíteni, a közleménybe feltüntetve az üzembentartó nevét, valamint „UAS-591-RE” jelzést.

Applikáció
A légtér használatát a magyar jogszabályok applikáció alkalmazásához kötik. Ezért a drón vásárlását és regisztrálását követően töltsd le mobil eszközödre a Mydronespace alkalmazást, amelyen be tudod jelölni a műveleteid földrajzi és térbeli kiterjedését.

Lakott terület feletti légtér igénybevételéhez eseti légtér igénylés is szükséges.

FIGYELEM: A legtöbb pilóta nélküli légijármű használata 16 éves életkor betöltéséhez és kompetencia tanúsítvány megszerzéséhez kötött. Üzembentartói-, drónregisztráció, kompetencia tanúsítvány és applikáció használata nélkül a pilóta nélküli légijárművel történő légtér használata szabálysértésnek minősül.

A Drónpilóták Országos Egyesülete mindkét regisztrálás és az eseti légtér igénylésének útmutatóját a honlapján a Tudástár címszó alatt részletezi és teszi közvetlenül elérhetővé a regisztráláshoz szükséges hatósági linkeket.

Neked ajánljuk ...