KP index

Drónesők és tűzijáték

Ismételten túl vagyunk egy csodálatos augusztus huszadiki drón show-n, amely nem csak drónos szemmel nyújt hatalmas élményt. Pár városban azonban a látványos show a drónok tömeges zuhanásával végződött és ezzel tette emlékezetessé az eseményt. Különösen a 2021-es év írta be magán a drónok fekete történelmébe.

2021 június 14. Sanghaj – Dragon Boat Party

A drónokat évek óta használják tűzijátékok kíséretében vagy nagykereskedelmi helyettesítésére, és a legtöbb probléma nélkül elindult és fejeződött be. De a 2021. június 14-i sanghaji show során valami szörnyen rosszul ment, és drónok tömege váratlanul lezuhant az égből. A közel 1000 drónnal felszálló bemutató az elején a tervek szerint haladt, azonban a show közepén ezek közül néhány kezdett zuhanni, majd így járt a többi drón is. A bemutató bár elzárt terület felett zajlott, mégis többen megsérültek, feltehetően a show-t figyelő hajón.

2021. október 1. Zhengzhou – Wanda bevásárlóközpont

Körülbelül 200 drón emelkedett a levegőbe, hogy megemlékezzen a bevásárlóközpont évfordulójáról változatos formációkkal, de a show alig lépte át a két és fél perces határt, amikor a drónok ellenőrizetlenül ereszkedni kezdtek a föld felé. A szemtanúk által készített videók azt mutatják, hogy egy drón visszapattan egy autóról egy parkolóban, több másik pedig közvetlenül a nézőtérbe esik, pánikot okozva az embereknek – bár néhányan úgy döntöttek, hogy megragadják a leesett gépeket, mintha emléktárgyak lennének. A drónfényshow szervezője jelentette az ügyet a rendőrségen, azt gyanítva, hogy ugyanabban az iparágban egy versenytárs interferenciát okozott, hogy túlterhelje a drónok navigációs rendszerét.

2021. november 21. Ausztrália Perth – Elizabeth Quay

Nem minden drón élte túl a bemutatót a fények városában rendezett látványos vasárnap estén. A show folyamán több közülük a Swan folyóba pottyant. Az Elizabeth Quay felett tartott drónbemutatónak több ezer ember volt tanúja és azt számos ember kamerával rögzítette. Itt 500 drón döntött úgy, hogy elhagyja az előre betáplált alakzatban elfoglalt helyét és kényszerleszállást (vagy inkább zuhanást) hajtottak végre. Az egyenként 2000 dollárba kerülő drónok vagy meghibásodtak, vagy GPS és a szélinterferencia miatt hagyták el pályájukat. A drón show-t készítő cégnek a látványosság 100 000 dollárjába fájt. Szerencsére a 120 méteres tilalmi zónán belül zuhantak a drónok, így emberek testi épsége nem került veszélybe.

A drónesők a youtube-on is láthatók.

Neked ajánljuk ...

Eseti légtér változás

Újabb változások léptek hatályba az eseti légtér igénylésének menetében. Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) március 21-én új verziószámra váltott. A

Tovább olvasom »