KP index

Drónozás 2024.01-01-től – EASA poszterek

FIGYELEM! A drónozás szabályai 2024. január 1. napjától jelentősen megváltoznak. Azok a drónok, amelyek nem rendelkeznek „C” minősítéssel, nyílt kategóriában továbbiakban csak A1-A3 műveleti alkategóriákban reptethetők. Az EASA az új szabályokról részletes tájékoztatót adott ki
A legfontosabb változás: 250 g alatti saját építésű, vagy C minősítéssel nem rendelkező 2024 előtt forgalomba hozott drónnal csak A1, illetve A3 alkategóriában lehet nyílt műveletet végrehajtani. Az A1 kategóriában lehet emberek felett repülni, de nem lehet embertömeg felett műveletet végrehajtani.
A 250g és a 25 kg közötti saját építésű, vagy C minősítéssel nem rendelkező 2024 előtt forgalomba hozott drónnal szintén csak A1, illetve A3 alkategóriában lehet nyílt műveletet végrehajtani. Az A1-A3 kategóriában emberektől és lakott területtől csak 150 m vízszintes távolsággal lehet műveletet végrehajtani.
Az EASA táblázatba foglalta össze a C minősítési drónok aktuális listáját, amelyet szintén közzéteszünk. Keresd a drónodat a listán! Ha nem találod a pontos típust, akkor a drónnak még nincs „c” minősítése.

Forrás és kép:
easa.europa.eu/en/domains/civil-drones-rpas/open-category-civil-drones

Neked ajánljuk ...

Eseti légtér változás

Újabb változások léptek hatályba az eseti légtér igénylésének menetében. Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) március 21-én új verziószámra váltott. A

Tovább olvasom »