KP index

RemoteID dömping

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma egyre több drónra és azonosító eszközre adja ki az UAS-megfelelőségi nyilatkozatot. Az FAA megfelelőségi listáján szereplő típusok megfelelnek a távoli azonosítás követelményeinek. Amint ismeretes, a távoli azonosítást tartják a pilóta nélküli légijárművek digitális rendszámtáblájának, amely lehetővé teszi a repülési műveleteket végző drónok számára, hogy helymeghatározási és azonosító jeleket továbbítson másoknak. Az USA-ban 2023. szeptember 16-tól az ilyen rendszerrel aktív drónok üzemeltethetők. Kivételt képeznek a 250 g alatti szabadidős drónok, továbbá az FAA által elismert azonosító területeken (modellreptereken) repülő drónok.

Az üzembentartók beépített RemoteID képességekkel rendelkező drónokat vásárolnak, vagy külső eszközt szerelhetnek fel a megfelelőség érdekében. A szabályoknak való megfelelés érdekében a legtöbb dróngyártó firmware frissítést vezetett be a drónjaikhoz, de a régebbi modellekhez külső modulra lesz szükség.

Az amerikai piacon való megfelelés után a gyártók biztos egyre nagyobb figyelmet fordítanak az európai szabványoknak való megfelelésre is, de úgy látszik itt is lépéshátrányban vagyunk.

forrás: uasdoc.faa.gov/listDocs

Kép: Majoros Ádám

Neked ajánljuk ...