KP index

Ornithopter workshop – madáralakú csapkodó szárnyú drónok

Szeptember 21-22-én Sevillában workshopot tartanak „Energy-efficient flapping-wing robots” elnevezéssel, amit magyarul legtalálóbb elnevezéssel csapkodó szárnyú drónoknak fordítanám, de igazából ezek a robotok az ornithopter nevet kapták. A rendezvény a szárnycsapkodás és a siklás optimális kombinációjára épülő repülő szerkezeteket sajátosságait és a modell alkalmazhatóságát vizsgálja. A workshopon olyan kísérletek is helyet kapnak, amelyek a GRVC Robotics Lab létesítményeiben zajlanak majd, és magukban foglalják a repülésvezérlés megvalósítását egy csapkodószárny prototípuson, valamint a kísérletek elvégzésének lehetőségét a 20x15x7 m-es OptiTrack tesztkörnyezetben. Ezek célja a csapkodó szárnyrepülés megértése és modell-összehasonlítása kinematikus, dinamikus és aerodinamikai modellek bevonásával. A cél a különböző módszerekkel nyert csapkodó szárnyrepüléssel kapcsolatos ismeretek és megértés megosztása, az eredmények összehasonlítása és megvitatása.

A csapkodó szárnyak fel- és tolóerőt hoznak létre a biológiai ihletésű légi robotokban, ami csendes, biztonságos és hatékony repüléshez vezet. Alkalmazási körük kiterjesztéséhez azonban ezeknek a robotoknak ülniük és leszállniuk kell, amit a madarak széles körben bizonyítottak.

Forrás és képek: griffin-erc-advanced-grant.eu/project-overview

Neked ajánljuk ...

Eseti légtér változás

Újabb változások léptek hatályba az eseti légtér igénylésének menetében. Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) március 21-én új verziószámra váltott. A

Tovább olvasom »